Translate

dinsdag 20 september 2011

Badgast en metrobezoekers zonder broek

'Zandvoort in rep en roer! Zaterdagmorgen j.l. omstreeks 10 uur bij prachtig weder en kalme zee zat een Franschmannetje in een badstoel naar de schoone aspect, dat de zee altijd biedt, te kijken, totdat hij zoo langzamerhand in slaap viel [....]' Zo begint een bericht in de Zandvoortsche Courant van 25 juli 1905.Vlucht
Het bericht vertelt dat de man werd overvallen door de vloed en zich - tot verbazing van het publiek - ontdoet van zijn pantalon om deze niet te laten ruïneren door het zoute water. Op het strand wordt hij opgewacht door een spottende menigte. In zijn vlucht voor een toegesnelde politieagent springt hij onder meer op een rijdende auto en verstopt zich in een badkoetsje. Het heertje weet zich vervolgens in vrouwenkleren te vermommen, maar wordt toch door de politie gesnapt. Begeleid door een muziekkorps en een grote schare belangstellenden wordt hij naar het politiebureau gebracht.
 
Achtervolgingsfilm
Het artikel eindigt met de opmerking dat de 'heeren Alberts Frères' het voorval in scène hadden gezet voor een film waarin twee van de populairste filmgenres uit die periode - de lokale opname en de achtervolgingsfilm - werden gecombineerd. Ook in het Algemeen Handelsblad van 24 juli 1905 was het voorval voorpaginanieuws. Dit bericht vergat echter te melden dat het ging om een scène voor een film.

Oudst bewaarde film
De film is de oudst bewaard gebleven Nederlandse film en is te zien op de website 'Film in Nederland'. Deze website schetst een beeld van de ontwikkelingen in de Nederlandse filmgeschiedenis, vanaf de eerste filmvertoning in Nederland (op 12 maart 1896) tot vandaag.Zonder broek in  metro
Een modernere variant op dit genre, het best te omschrijven als 'onderbroekenlol', is de jaarlijkse 'No Pants Subway Ride', die ieder jaar in januari plaats vindt. De bedoeling is zonder broek in de metro te reizen, maar verder te blijven doen alsof er niets bijzonders aan de hand is. De 'traditie' begon in New York in 2002 door het gezelschap Improv Everywhere, gespecialiseerd in zogenaamde 'flash mobs'. Inmiddels is de actie overgewaaid naar 24 landen.

Linken
* Film: De mésaventure van een Fransch heertje zonder pantalon aan het strand te Zandvoort
Website Film in Nederland

1 opmerking:

  1. het is aan te raden om pas in de metro je broek of rok uit te doen want op 10 januari kan het erg koud zijn in NY.
    bloterikgroeten

    BeantwoordenVerwijderen

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.