Translate

zondag 18 september 2011

Burlen in bronstijd nu!

Burlen, het oergeluid van de edelherten op de Veluwe, is indrukwekkend om naar te luisteren. U hoort het tijdens de bronstijd (paartijd). Deze bronsttijd valt voornamelijk in de tweede helft van september tot half oktober.Zo groot mogelijke roedel
In deze tijd zijn de mannelijke edelherten zeer actief om zich voort te planten. Luid burlend houden ze concurrenten op de hoogte van hun aanwezigheid en hun motieven. Hoe sterker en gezonder het mannetje, hoe vaker hij zal burlen. De sterksten claimen een zo groot mogelijk roedel hinden (vrouwelijke dieren).

Wildobservatieplekken Hoge Veluwe
Natuurliefhebbers die het spektakel willen zien, kunnen het best aan het eind van de middag één van de wildobservatieplekken in het Nationale Park De Hoge Veluwe opzoeken. Om de bronst ongestoord te laten verlopen zijn extra rustgebieden ingesteld voor het wild. Sommige wandel- en ruiterroutes zijn daardoor niet toegankelijk. Informatie daarover is te vinden bij de ingangen en het Bezoekerscentrum.

Tochten met gids door Kroondomeinen
Om naar deze geluiden te luisteren worden er ook verschillende tochten door de Kroondomeinen rond Epe en Vierhouten georganiseerd in samenwerking met de natuurgidsen G.B. Rekers en Jan Niebeek.
Alle tochten dienen vooraf gereserveerd te worden bij VVV Epe tel. 0578-612696.
10 jaar. Aanmelden: Tel: 0341-252996.

Linken
* Video burlend hert met schorre keel
* Video met herten en burlen
* 4 filmpjes van burlende herten
* Video van Het Veluws Hert, de vereniging die opkomt voor de belangen van het Edelhert, damhert, ree en andere dieren in Nederland.
* Website van de Hoge Veluwe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.