Translate

dinsdag 4 oktober 2011

Nieuw Brevier van mysticus Thomas à Kempis

Brevier is een zojuist uitgegeven nieuw dagboek met daarin talrijke niet eerder gepubliceerde teksten van Thomas à Kempis. Het bevat een inspirerende tekst voor elke dag van het jaar.Geschenk
Deze nieuwe unieke uitgave is met name voor de vele liefhebbers van het werk van Thomas à Kempis een geschenk uit de hemel. Naast het bekende boek De navolging van Christus publiceerde Thomas à Kempis namelijk nog vele andere geschriften en traktaten. Nog niet al deze teksten waren of zijn te lezen in een moderne vertaling.

Kenner van mysticus
Jacques Koekkoek, Zwollenaar van oorsprong en een kenner van deze middeleeuwse mysticus, stelde daarom dit dagboek samen uit de bekende geschriften, maar vooral ook uit nog niet eerder gepubliceerde teksten. Daarmee is Brevier een uniek boek.

Moderne devotie
Thomas à Kempis was lid van de spirituele beweging van de Moderne Devotie en een volgeling van Geert Grote en Florens Radewijns, de stichters van de Broeders des Gemenen Levens. Een monument voor hem staat bij de ingang van Begraafplaats Bergklooster op de Agnietenberg in Zwolle. Op deze begraafplaats liggen verschillende belangrijke Nederlanders begraven.


Zwolle
Zwolle staat dit najaar in het licht van deze ‘Moderne Devotie’. Zwolle was namelijk een van de bakermatten van de Moderne Devotie, de religieuze beweging aan het eind van de 14de eeuw die streefde naar zuiverheid in de kerk. Geert Grote, de grondlegger, vond zijn tijdgenoten te individualistisch, materialistisch en teveel gericht op status.

Drie tentoonstellingen
Het Stedelijk Museum Zwolle, Museum de Fundatie en het Historisch Centrum Overijssel zullen van 16 oktober 2011 tot en met 11 maart 2012 drie tentoonstellingen presenteren over deze hervormingsbeweging die een internationale uitstraling had.Lezing in Amersfoort
Jacques Koekkoek houdt op 4 november a.s. om 20.00 in de Bergkerk in Amersfoort een lezing met de titel: 'De Moderne Devotie: Middeleeuwse spiritualiteit ook voor nu'. Voor de pauze zal het vnl. gaan over de ontwikkeling van de Moderne Devotie in Amersfoort. Na de pauze zal hij ingaan op de betekenis van Thomas à Kempis, ook in deze tijd aan de hand van het boek Brevier.

Linken
* Het dagboek Brevier is via internet bij uitgeverij Kok te bestellen
* Gesprek met Jacques Koekkoek over zijn boek
Website Stedelijk Museum Zwolle
* Wikipedia over Thomas à Kempis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.