Translate

vrijdag 28 oktober 2011

Vogeltrek: herken de Poelifinario

Veel vogels broeden op de ene plek en overwinteren op een andere plek. Het is net zoiets als Nederlandse senioren, die 's zomers in Nederland leven en 's winters in een warm land (bv. Spanje of Portugal) overwinteren. Trekvogels en standvogels
Vogels die jaarlijks trekken, heten trekvogels. Vogels die het hele jaar op één locatie doorbrengen zijn standvogels. Senioren, die 's winters in Nederland blijven kan men koukleumen noemen. Senioren, die naar een warmer land gaan, heten overwinteraars.

Nederland Eldorado
Onze Lage Landen spelen een centrale rol voor de miljarden vogels, die zich door het Europese luchtruim verplaatsen. Vanuit vogelperspectief, hoog in de lucht, ziet Nederland eruit zoals het in werkelijkheid ook is: als één grote delta. De grote rivieren, het IJsselmeer, de Zeeuwse Delta, de Oostvaarderplassen en de Waddenzee vormen een waar Eldorado voor miljoenen vogels op trek. De waterrijke gebieden bieden de vogels voedsel en rust voor hun overwintering of om bij te tanken op hun reis naar het warme zuiden.
Sommige vogels vinden hier voldoende om hier de gehele winter te blijven (wintergasten), anderen zien Nederland als een tijdelijk tussenstation (doortrekkers). 

Spotten en tellen
Op vele plaatsen in Nederland worden vogels gespot en geteld. Deskundige vogelkijkers noteren de soorten en aantallen, die voorbij vliegen. Op een speciale website worden deze gegevens gepubliceerd.

Poelifinario
Wilt U een aantal vogels beter leren kennen? Toon Hermans heeft al in 1980 een aantal tropische vogels deskundig geïmiteerd, w.o. de tot dan toe onbekende Poelifinario. Er is in 2003 zelfs een prijs naar deze vogel genoemd. De cabaretprijs Poelifinario wordt jaarlijks uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. Recent werd de prijs gewonnen door cabaretier Hans Sibbel, beter bekend onder zijn artiestennaam Lebbis, vanwege zijn voorstelling 'Branding (pimped)'.Linken
* Alles over vogeltrek
* Het wonder van vogeltrek
* Trektellen: Vogeltrektellingen & ringvangsten in Nederland
* Video: Toon Hermans: imitaties van tropische vogels
* Video: Fragmenten uit 'Branding' van Lebbis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.