Translate

maandag 7 november 2011

Blije mensen leven langer

Oudere mensen hebben een 35 procent kleinere kans op overlijden als zij tevreden, blij of gelukkig zijn. Een onderzoeksteam van het University College London vroegen 3.800 personen tussen de 52 en 79 om gedurende een dag op vier momenten aan te geven hoe ze zich op dat moment voelden. Vervolgens werden de deelnemers onderverdeeld in drie groepen: gelukkig, gemiddeld gelukkig en minder gelukkig.


.
Overleden
Vijf jaar later kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat uit de gelukkige groep 3,6 procent was overleden. Voor de gemiddeld gelukkige groep was dit 4,6 procent en de minst gelukkige groep 7,3 procent. De gelukkige mensen overleden dus beduidend minder vaak. De onderzoekers hebben gecorrigeerd voor factoren die het resultaat zouden kunnen vertekenen zoals chronische ziekten, het beweegpatroon, de alcoholinname, depressie en leeftijd.

Effect zo groot
"We hadden wel verwacht dat er een verband zouden zijn tussen hoe mensen zich voelen op een bepaalde dag en kans op overlijden in de toekomst.", vertelt hoofdonderzoeker Andrew Steptoe. "Dat het effect zo groot was, verbaasde ons enorm.

Bron: Annemieke Hoogland in Gezondheidsnet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.