Translate

zondag 18 december 2011

Johan Cruijff: spelmomenten, imitaties en quotes

We kunnen er niet om heen: Johan Cruijff oftewel het 'Orakel van Betondorp'. Maar hoe was precies de jeugd van Johan? Wikipedia geeft er een mooie beschrijving van. En verder publiceren we een groot aantal links met fraaie imitaties, mooie spelmomenten en bizondere quotes. Betondorp
Cruijff werd op vrijdag 25 april 1947 rond één uur 's middags geboren in het Burgerziekenhuis in de Linnaeusstraat te Amsterdam. Hij was de tweede zoon van Hermanus Cornelis Cruijff en Petronella Bernarda Draaijer, die hem vernoemden naar de opa van moeders kant: Hendrik Johannes Draaijer. Johan Cruijff, die door zijn moeder 'Jopie' werd genoemd, groeide op in de Akkerstraat in de wijk Betondorp, dat op een steenworp afstand lag van Ajax-stadion De Meer. Vader Manus en moeder Nel kwamen beiden uit de Jordaan en waren na de oorlog in hun woonwinkelpand een groentezaak begonnen. Daarnaast hielp Nel op vrijwillige basis af en toe mee in het Ajax-stadion als werkster en hulp in de kantine.

Drama
Toen Cruijff twaalf jaar oud was, verhuisde het gezin naar een benedenwoning op de Akkerstraat. Op de avond dat ‘Jopie’ Cruijff afscheid wilde nemen van de Groen van Prinstererschool aan de Zaaiersweg, was zijn vader plotseling overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Het overlijden van de 45-jarige Manus was het grote drama uit Johan’s leven. Nog jarenlang zou hij denkbeeldige gesprekken voeren met zijn vader, die ligt begraven op de Oosterbegraafplaats. Nel kon de groentezaak als weduwe niet in haar eentje voortzetten en daarom werd besloten om de winkel te sluiten. Nel werd vanaf dat moment kostwinner maar hertrouwde enkele jaren later met Henk Angel, een toenmalige terreinknecht bij Ajax. Ondertussen was ze de kost gaan verdienen als huishoudster bij Ajax-trainer Vic Buckingham, maar bood Ajax haar ook uitkomst door haar voortaan te betalen voor de werkzaamheden bij de club.

Winkelbediende
Na afronding van de lagere school koos Johan als vervolgopleiding voor de Frankendaal-Ulo, waar hij in september 1959 startte. Tussen de middag at hij regelmatig bij zijn moeder en het gezin Buckingham, waardoor hij ondertussen de Engelse taal machtig werd. De school werd echter geen succes. Cruijff bleef tweemaal zitten en besloot na enkele jaren zonder diploma de Frankendaal-Ulo te verlaten. Via Ajax kreeg hij vervolgens een baantje als winkelbediende bij Perry van der Kar aan de Ceintuurbaan.

Gezin
Op de bruiloft van ploeggenoot Piet Keizer liep de jeugdige Cruijff Diana Margaretha Coster tegen het lijf, een dochter van de Amsterdamse zakenman Cor Coster. Ze kregen verkering en op 2 december 1968 traden Johan en de bijna twee jaar jongere Danny in het huwelijk. Ze gingen samenwonen in Vinkeveen en kregen drie kinderen: Chantal (16 november 1970), Susila (27 januari 1972) en Jordi (9 februari 1974).

Linken
* Compilatie van Ajax in de tijd van Marco van Basten, Johan Cruijff en de 3 EuropaCups
* Johan Cruijff: spelmomenten en quotes
* Rene van der Gijp over Cruijff
* Johan Cruijff, geïmiteerd in Kopspijkers
* Vergeten uitspraken van Johan Cruijff (door de Lama's; vanaf 1.minuut 28)
* Fragment van Johan Cruijff (imitatie) over 'hun' en 'hullie'
* Wikipedia over Cruijff

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.