Translate

maandag 26 december 2011

Tuigdorp en Stoeproken woorden van het Jaar 2011

Tuigdorp is door het publiek gekozen tot het Van Dale Woord van het Jaar 2011. Het woord kreeg tussen 29 november en 19 december 43 procent van de circa 16.000 online uitgebrachte stemmen. Hét Vlaamse Woord van het Jaar 2011 werd stoeproken met 16%.  Tuigdorp
De betekenis van tuigdorp is: afgelegen locatie die is ingericht als woonoord voor veelplegers. Tuigdorp kwam in februari in het nieuws door PVV-leider Geert Wilders. Hij vond dat overlastgevende veelplegers moesten worden verbannen naar 'tuigdorpen'. De andere woorden die in de top-3 eindigden zijn: caviapolitie (tweede) en occupyer.

Bedrijfspoedel
Als politieke term van 2011 kwam bedrijfspoedel uit de bus. Wilders noemde PvdA-voorman Job Cohen in het debat over de miljoenennota de 'bedrijfspoedel van de heer Rutte, die af en toe mag keffen, maar 's avonds weer op schoot springt'.

Planking
In de categorie jongerentaal haalde het woord planking de eerste positie.Het betekent: een stunt uithalen waarbij men zo stijf als een plank op een vreemde plek gaat liggen, dit fotograferen of filmen en de foto of film via internet publiceren.

Vleeshufter
Het woord van het jaar voor de categorie lifestyle is vleeshufter.  Dat woord werd bekend door onderzoek van voormalig hoogleraar Diederik Stapel, waaruit zou blijken dat iemand die vlees eet mede daardoor egoïstisch is en asociaal gedrag vertoont. Later bleek dat Stapel de uitkomsten van het onderzoek verzonnen had.

Wordfeuden
Voor de categorie sport/amusement wetrd het woord wordfeuden als eerste gekozen. Dit is online scrabbelen met behulp van een mobiele telefoon

Buffetbelasting
In de categorie economie won het woord buffetbelasting. Het is een hogere belasting voor de superrijken, m.n. in de Verenigde Staten en is genoemd naar multimiljardair Warren Buffett, die zo'n fiscale maatregel zelf heeft voorgesteld,

Weigerambtenaar
Tuigdorp is overigens niet het enige Nederlandse woord van het jaar. Vorige maand kreeg het woord weigerambtenaar de eretitel op het congres van het Genootschap Onze Taal. Daar brachten veertienhonderd bezoekers hun stem uit.

Stoeproken
Hét Vlaamse Woord van het Jaar 2011 is stoeproken met 16 % van de stemmen. De betekenis is duidelijk: roken op de stoep voor een café of restaurant, wegens het rookverbod in de horeca.

Frietrevolutie
Tweede werd frietrevolutie met 14 %. Het woord staat voor het protest in België tegen het aanslepen van de regeringsformatie.Heen-en-weerkind
Derde in de verkiezing is heen-en-weerkind  geworden met 13 %. Het gaat hier om een kind dat in een vechtscheiding heen en weer getrokken wordt tussen de ouders.

Torenpoeper
Het jongerenwoord was torenpoeper, een verwijzing naar de burgemeester van Aalst, die seks had op een toren, wat via een YouTube-filmpje werd getoond.

Belspeldel
In de categorie sport en amusement werd belspeldel gekozen. Zo werd een presentatrice van een belspelletje op tv genoemd nadat het bedrog in die spelletjes bekend was geworden.

Citroenloopbaan
Bij de categorie economie won het woord Citroenloopbaan. Het gaat hierbij om een loopbaan in de vorm van een citroen (weinig kans op werk in het begin, hoge werkdruk in de actieve jaren, weinig kans op werk vanaf middelbare leeftijd), waarbij de werknemers uitgeperst worden tussen hun 30e en 45e levensjaar.

Linken
* De Woorden van het Jaar 2011 van Van Dale: Nederland
* De woorden van het Jaar 2011 van Van Dale: België
Genootschap Onze Taal kiest weigerambtenaar als woord van het jaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.