Translate

maandag 2 april 2012

Het lekkerste Brabantse worstebroodje

Culinair journalist Jeroen Thijssen van het dagblad Trouw wil typisch Nederlandse gerechten op de UNESCO-Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid (inderdaad, een hele mondvol). Maar dat nobele streven schiet helaas niet op, zo blijkt uit zijn artikel van afgelopen zaterdag in de mooie nieuwe katern van het dagblad. De ambtelijke molens in Den Haag draaien als een slak, die in de bocht remt.


Gebrutsel oftewel poten en oren
Thijssen heeft inmiddels wel verschillende suggesties ontvangen. Zoals schinderhannes, een grote dikke pannekoek uit de Grunnneger Ommelanden en Jan-in-de-zak, een soort gekookt gebak, 
Wij nomineerden al in één van onze eerdere artikelen het Noord-Veluwse 'gebrutsel, ook wel 'poten en oren' genoemd, een heerlijk vettige drab van lang in het water doorgesudderd varkensafval: kniestukjes, oren, enz. De oren zijn overigens inmiddels in onze modernste versie verdwenen.  

Worste-broodje-van-het-jaarverkiezing
Thijssen nomineerde het Brabantse worstebroodje en mocht daarom in de jury van de Worste-broodje-van-het-jaarverkiezing op 26 maart in Eindhoven zitten. Hij doet verslag en we citeren.

Hoogste eer
"De jury oordeelt over negen broodjes van amateurs en tien van professionals, die een gooi doen naar de hoogste eer denkbaar voor een bakker in Brabant. En naar de extra omzet, want bij een bakker die deze wedstrijd wint ligt iedere morgen het nieuwsgierige publiek weer op de stoep.

Negentien broodjes
Een voor een brengen studenten van ROC De Rooi Pannen borden met bruin gebakken rakkers naar de jurytafel. Een cijfer verbergt de identiteit van de deelnemer, een formulier met kenmerken en een puntentelling moet de uitslag brengen. Het proeven kan beginnen. En dat valt niet mee. Een keur aan bruine, knapperige lapjes gevuld deeg passeert de tafels van de jury. De varianten verschillen onderling als broers, waarbij sommigen vooral hebben gelet op de korst, anderen weer meer op de vulling. Negentien broodjes lang keuren wij: kleur, vorm, vulling en smaak, het telt allemaal mee.

Winnaars
Na drie uur is de winnaar bekend: Bakkerij Jürgen van Dongen uit Terheijden. Tweede is bakkerij Leo van Dongen uit Wagenberg, derde bakkerij De Jong uit Oosterhout."

Lees ook
* Pleidooi voor de Nederlandse keuken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .