Translate

zaterdag 21 april 2012

Waarom is heer Bommel een beer? En Tom Poes een kat?

Waarom is Olivier B. Bommel een beer en Tom Poes een kat? Deze vraag is de rode draad door de tentoonstelling, die van 24 april tot en met 30 september in Het Nederlands Stripmuseum in Groningen plaatsvindt.


Toonderjaar
Waarom is heer Bommel een beer? is onderdeel van het Toonderjaar. Op 2 mei 2012 is het honderd jaar geleden dat Marten Toonder, Nederlands belangrijkste stripmaker en bekroond letterkundige, werd geboren. Behalve in Het Nederlands Stripmuseum Groningen wordt in 2012 overal in het land aandacht besteed aan Marten Toonder en zijn werk.

Beer
Olivier B. Bommel maakte zijn debuut in het derde avontuur van Tom Poes ('In den toovertuin'). Een citaat uit een interview met Marten Toonder in Hervormd Nederland van 28 maart 1992 over Bommel als beer: 'De beer is een soort tussenvorm tussen geest en materie. Hij is een beetje onhandig, omdat de overbrugging tussen die twee zo ontzettend moeilijk is. Net zoals de mens probeert de beer het Hoge te bereiken, maar dat wordt bemoeilijkt door zijn eigen plompheid. Dat wist ik niet, maar dat heb ik vanzelf ontdekt door de theorieën van Bommel.'

Een heer moet ook alles alleen doen
Belangrijke, regelmatig terugkerende uitdrukkingen van deze "heer van stand" met een "teer gestel" zijn:
-  "Als je begrijpt wat ik bedoel."
-  "Zoals mijn goede vader zei." en (als vervolg daarop:) "En daar houd ik mij aan."
- "Geld speelt geen rol."
-  "Hoe vreselijk is dit alles."
-  "Een heer moet ook alles alleen doen."
-  "Verzin toch eens een list, jonge vriend!"
-  "Hier ligt een mooie taak."
-  "Een eenvoudige doch voedzame maaltijd" (die zelden eenvoudig is, maar altijd voedzaam)

Nederlandstalige strip
Het Nederlands Stripmuseum Groningen is een museum waarin de Nederlandstalige strip centraal staat. Verschillende bekende striphelden zijn hier vertegenwoordigd, waaronder Suske & Wiske, Kuifje, Sjors & Sjimmie en Ollie B. Bommel. Kinderen kunnen zich uitleven in de Nickelodeon Hoek met onder meer SpongeBob Squarepants, Dora en Avatar. Bijzonder is dat bezoekers te gast kunnen zijn in de huiskamer van Jan, Jans en de kinderen. Daarnaast worden in het museum workshops striptekenen gegeven.

Linken
*  Totale programma van het Toonderjaar
Het Stripmuseum
Wikipedia over Olivier B. Bommel

Meer over Tom Poes
* Meer over (de) Tom Poes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.