Translate

vrijdag 29 juni 2012

Popeye heeft gelijk: van spinazie word je echt sterk

U kent hem wel: Popeye, de zeeman die supersterk wordt door het eten van spinazie. Inmiddels is wetenschappelijk bewezen, dat deze beroemde strip- en tekenfilmfiguur gelijk heeft. Gezondheidsnet publiceert de nieuwste onderzoeksresultaten.Veel sterke spieren
Onderzoekers van het Karolinska Institute hebben ontdekt dat nitraat, een stof die van nature in groenten zoals spinazie voorkomt, de spieren sterker maakt. De onderzoekers voegden een week lang nitraat toe aan het drinkwater van muizen. Vervolgens werden ze ontleed en werd hun spierfunctie vergeleken met die van muizen die geen nitraat hadden binnen gekregen. De muizen die nitraat hadden gedronken, bleken veel sterke spieren te hebben. De hoeveelheid nitraat die de onderzoekers gebruikten, kwam overeen met een dagelijkse consumptie van 200 à 250 gram door mensen.

​Spiervezels
Nitraat bleek geen effect te hebben op de zogenaamde 'slow-twitch' ofwel rode spiervezels die je nodig hebt bij matige beweging en voor uithoudingsvermogen. Het had wel een effect op de 'fast-twitch' ofwel witte spiervezels, die je gebruikt voor kracht en meer intensief bewegen.

​Lees meer
* Lees het gehele artikel, zoals gepubliceerd in Gezondheidsnet

Lees ook:
* De mythes van ijzer in spinazie en Popeye

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.