Translate

vrijdag 10 augustus 2012

Fietsen is een zegen voor de gezondheid

Ter gelegenheid van de Olympische Spelen heeft het gezaghebbende medische tijdschrift ‘The Lancet’ een serie artikelen gepubliceerd over de gezondheidseffecten van te weinig bewegen. En die zijn niet mis: door bewegingsarmoede zijn wereldwijd 9 % van alle sterfgevallen voortijdig.Bijna 2 jaar verloren
Uiteraard overlijden mensen niet aan te weinig bewegen zelf, maar aan ziektes die daardoor ontstaan, zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte en borst- en darmkanker. Gemiddeld overlijden mensen hierdoor 0,68 jaar eerder. Dat lijkt niet zo veel, maar bedenk dat dit een gemiddelde is over mensen die wel en niet voldoende bewegen. Beperk je je tot de doelgroep van mensen die te weinig bewegen, dan is het aantal verloren levensjaren bijna twee jaar.

Vrouwen meer dan mannen
Om voldoende te bewegen, hoef je echt geen Olympiër te zijn. Iedere dag in totaal een half uur gewoon fietsen (bijvoorbeeld naar werk of school) is al voldoende om aan de bewegingsnorm te voldoen. In Europa voldoet een kwart van de bevolking niet aan deze norm. Uit het artikel blijkt dat Nederland in de kopgroep zit van landen die het veel beter doen. Opvallend is dat in ons land vrouwen meer bewegen dan mannen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het hoge fietsgebruik onder vrouwen in ons land.

Helft van Europees gemiddelde
Doordat we in Nederland nog relatief goed bewegen, is het aantal ziekte- en sterfgevallen ten gevolge van onvoldoende bewegen ongeveer de helft van het Europese gemiddelde. Nederland is uniek door het hoge aandeel mensen dat fietst. Natuurlijk heeft fietsen ook risico's (luchtverontreiniging en verkeersonveiligheid), maar de gezondheidsvoordelen van het fietsen blijken vele malen groter. Met onze fietscultuur hebben we goud voor de volksgezondheid in handen.

Lees ook
* Nu ook fietsroutes op Google Maps

Bron: Fietsersbond

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.