Translate

zondag 19 augustus 2012

Hittegolf

Een hittegolf is een periode die gekenmerkt wordt door uitzonderlijk hoge temperaturen. Wat er precies onder een hittegolf verstaan wordt, hangt sterk af van waar men zich op aarde bevindt.Definitie
Voor België en Nederland geldt een definitie van een hittegolf, die door onder andere het KNMI en sinds 2003 door het KMI wordt gehanteerd. De definitie luidt als volgt:

Ten minste vijf dagen achtereen waarop de maximumtemperatuur 25,0 ºC of meer bedraagt (zomerse dagen); waarbij ten minste op drie dagen de maximumtemperatuur 30,0 ºC of meer bedraagt (tropische dagen). Deze temperaturen worden op anderhalve meter boven het maaiveld gemeten in een zogenaamde weerhut.

Dagelijks gebruik
In het dagelijkse taalgebruik wordt de uitdrukking hittegolf vaak gebruikt zonder dat het weer voldoet aan bovenstaande definitie. Dus was er gisteren en is er vandaag een hittegolf.

Brandgevaar
Bij een hittegolf is er sprake van een extra grote kans op natuur- en heidebranden. Er is een website van de gezamenlijke veiligheidsregio's, die in codes aangeeft, hoe groot het gevaar is.

Lees meer
* Alles over een hittegolf
* Website Natuurbrandgevaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.