Translate

zondag 30 september 2012

Snotneus ophalen is gezondste optie

Als je een snotneus hebt is het ophalen van zo'n  snotneus de beste optie. Aldus Gezondheidsnet in een uitvoerig artikel over 'het nut van slijm en snot'. Enkele citaten.


Groen of rood
Snot kan geel, groen, roodachtig of bruinig zijn. Misschien heb je weleens gehoord dat geel of groen snot duidt op een infectie, maar dat is een fabeltje. Je kunt een flinke oor- of holteontsteking hebben in combinatie met helder slijm. Als je verkouden bent, stuurt je immuunsysteem witte bloedcellen naar je luchtwegen. Deze cellen bevatten een groenkleurig enzym, wat ervoor zorgt dat je snot dezelfde kleur krijgt. Ook is dikkig snot vaak groen.
Als de neus uitdroogt of geïrriteerd is door teveel wrijven, snuiten of peuteren, zit er soms wat rood of bruinig bloed in het snot. Dit is afkomstig van het gebied in de neusgaten waarin veel bloedvaatjes zitten. Een beetje bloed in je snot is niets om je zorgen over te maken.

Snotneus ophalen
Hoewel je omgeving er misschien minder blij mee is, is je snotneus ophalen de gezondste optie. Zo zuig je het slijm en de eventuele virussen weg uit je holtes. Als je je neus snuit, pers je het slijm juist de holtes in, waardoor je risico loopt op een voorhoofdsholte-, bijholte- of  oorontsteking.

Lees het volledig artikel
* Het nut van slijm en snot

Lees ook!
* U peutert in uw neus, zoals bijna iederen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.