Translate

zaterdag 1 september 2012

Tips tegen muggen

Hierbij wat tips tegen muggen. Om slapeloze nachten en jeukende rode bulten te voorkomen. Wist u dat u met stress minder kans hebt op muggenbeten? En dat de gevoeligheid voor muggenbeten voor 85 procent bepaald wordt door uw genen?


Stilstaand water verwijderen
Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water, die na een week uitkomen. Zorg daarom dat al het stilstaand water in en rond uw huis zoveel mogelijk verwijderd is. Dus kiep bloempotten, gieters, emmers, regentonnen om en open verstopte afvoeren van dakgoten.

Tijdens schemering deuren dicht
Wanneer u geen horren hebt is het raadzaam uw ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden tijdens de schemering, dan zijn muggen namelijk het meest actief.

Stress als middel tegen muggen
Om minder snel gestoken te worden door muggen is stress in uw voordeel. De steekmug is kieskeurig en stress blijkt een goed afweermiddel te zijn. Muggen zijn gevoelig voor geurstoffen. Ze hebben niet zozeer een voorkeur voor lekkere geuren maar wel een afkeer tegen onaangename geuren. De afstotende geur werd in een Brits onderzoek omschreven als een mengeling van mierzoet fruit en nagellakremover. En blijkbaar komen deze geuren vrij wanneer we stress hebben.

Stressgeuren nabootsen
Om muggenbeten tegen te gaan kunt u de stressgeuren nabootsen met DEET of citroensap.

Genen
Volgens de Amerikaanse professor Jerry Butler wordt de gevoeligheid voor muggenbeten voor 85 procent bepaald door de genen. "Eén op de tien mensen is buitengewoon aantrekkelijk voor muggen." Helemaal duidelijk is het voor de wetenschappers nog niet, maar een aantal redenen hebben ze wel kunnen ontdekken.

Concentratie cholesterol
"Mensen met hoge concentraties van steroïden of cholesterol op hun huidoppervlak trekken muggen aan", aldus Butler. Dat betekent niet dat ze op mensen jagen met een te hoog cholesterol, maar ze zijn efficiënter in het verwerken van cholesterol, de bijproducten daarvan blijven achter op het huidoppervlak.

Lichaamszuren
Muggen jagen ook op mensen die veel lichaamszuren produceren. Zoals bijvoorbeeld urinezuur. Deze stoffen kunnen muggen al van ver, maximaal 50 meter, ruiken.

Warmte en zweet
Niet alleen lichaamszuren trekken de muggen aan, ook de kooldioxide die mensen uitademen is aantrekkelijk voor muggen. Lange en grote mensen stoten meer kooldioxide uit dan kinderen en baby's en worden over het algemeen dus ook meer gestoken. Ook zwangere vrouwen stoten meer kooldioxide uit en zijn dus vaker het doelwit van muggen. Ook beweging, lichaamswarmte en zweet trekt muggen aan.

Alleen vrouwtjesmuggen prikken
Wist u trouwens dat alleen de vrouwtjesmuggen mensen prikken? Mannetjesmuggen steken alleen planten. De vrouwtjes hebben het bloed van zoogdieren nodig voor de ontwikkeling van eieren.


Bronnen: Lees meer
* Gezondheidsnet: Ben jij een muggenmagneet?
* Zoover: Tips tegen muggen: voor buiten en binnen
* Zoover: Tien tips tegen muggen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.