Translate

zaterdag 13 oktober 2012

Kwakzalverij en bijgeloof, ook in de sport

Ook in de sport is veel sprake van kwakzalverij en bijgeloof. Dat bleek vorige week zaterdag op het symposium hierover van de VtdK. De afkorting staat voor: Vereniging tegen de Kwakzalverij.Balans-polsbandjes
Een mooi (?) voorbeeld hiervan zijn de beroemde balans-polsbandjes van Wesley Sneijder. Klink klare nep dus. Evenals de vermalen hanekammen-kraakbeen en extracten uit kalverbloed van de clubarts van Bayern München. Of Robin van Persie, die zijn enkel in Servië liet behandelen met paardenplacenta. Nog bonter werd het recent gemaakt door Epke Zonderland, die reclame maakte voor Chi Bio Spirulina.

Staatssecretaris Zijlstra: Kwakzalver het Jaar
Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) is zaterdag benoemd tot ‘kwakzalver van het jaar’. De VVD-politicus, sinds 2010 staatssecretaris, subsidieert nutteloze en zelfs gevaarlijke kwakzalvercursussen in het buitenland. Studenten, die in het buitenland voor chiropractor studeren, krijgen via de uitvoerende organen DUO en NUFFIC, die onder politieke verantwoordelijkheid vallen van Zijlstra, studiefinanciering. De studiefinancieringsregeling, die sinds 2007 bestaat, leidt tot instroom van steeds meer chiropractors in ons land, aldus de jury.

Chiropractie: dwaalleer
'Chiropractie is een dwaalleer, ooit bedacht door de Amerikaanse kruidenier en magnetiseur Palmer, die leert dat veel, zo niet alle klachten en kwalen voortkomen uit zogeheten 'subluxaties' in de wervelkolom. Er zouden lichte ontwrichtingen bestaan, die bloedvaten en zenuwen afklemmen en die handmatig gecorrigeerd kunnen worden. Andere ziekteoorzaken worden door de meeste chiropractors niet gekend', aldus de jury.

Weggegooid geld
Ook de homeopathie en irisopie wordt door de Vereniging afgewezen. 'Weggegooid geld, zeg ik, als ze het eerlijk willen weten', zegt bestuurslid en huisarts Nico Terpstra in het dagblad Trouw van 6 oktober. Het aantal reguliere artsen dat zich met homeopathie inlaat, neemt trouwens sterk af, aldus Trouw.

Link
* Alles over kwakzalverij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.