Translate

dinsdag 27 november 2012

De lekkerste duurzame rookworst


Bestaat er een lekkere, maar ook duurzame rookworst? De Stichting Natuur & Milieu zocht het antwoord op deze vraag en testte voor de derde keer in twee jaar tijd twaalf rookworsten.


Duurzame worsten smaken slecht
De uitslag van de test is opvallend. De meest duurzame worsten – 100% vegetarisch en puur plantaardig - zijn goed voor het milieu, maar smaken slecht. De lekkerst smakende rookworst - die van de Hema - scoort het allerslechtst op duurzaamheid en dierenwelzijn.

Winnaar
Toch is er ook een winnaar aan te wijzen die op beide testcriteria goed scoort. Deze heeft een lekkere smaak en is ook nog duurzaam, namelijk de Unox Extra Magere Rookworst. Deze eindigt na de vette Hema-worsten qua smaak op nummer drie. Deze worst bevat 50% minder vet dan de gewone Gelderse rookworst en het gebruikte varkensvlees krijgt één ster volgens het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. Een deel van het vlees is vervangen door een plantaardig eiwit, waardoor er een lagere lokale milieu-impact is. De ecologische voetafdruk is bijna 20% lager dan de gewone Gelderse rookworst.

Linken
* Het volledige testrapport van Natuur & Milieu
* VARA's Kassa over test duurzame rookworsten
Lees ook
* Slechts twee supermarktrookworsten halen voldoende

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.