Translate

zaterdag 3 november 2012

Tip voor nieuw kabinet: opnieuw invoeren baardenbelasting (naar draagkracht)

Een suggestie voor het nieuwe kabinet: een baardenbelasting naar draagkracht invoeren! Zoals de Engelse Koning Hendrik VIII dat in 1535 ook deed. Goed voor de schatkist! De VVD zal er geen bezwaar tegen hebben, want baarddragers zitten toch hoofdzakelijk bij die nivellerende linkse rakkers! IS-Geschiedenis onthulde deze oude baardenbelasting in een leerzaam artikel over het scheren van baarden. We citeren.

Baardenbelasting
In 1535 besloot de Engelse koning Hendrik VIII de schatkist bij te vullen door belasting te gaan heffen op baarden. De hoogte van de heffing was afhankelijk van de sociale status van de persoon, waarbij rijkere personen meer moesten betalen voor het behouden van hun gezichtsbeharing. Opmerkelijk genoeg bleef Hendrik VIII zelf overigens wel gewoon een baard dragen. De baardenbelasting werd dan ook al snel weer afgeschaft, maar Hendrik’s dochter Elisabeth I besloot de maatregel later in veranderde vorm opnieuw in te voeren. Onder haar bestuur moesten alle mannen met een baard van minstens 2 weken oud extra belasting betalen.

Peter de Grote
Enkele eeuwen later, in 1705, introduceerde tsaar Peter I de Grote een soortgelijke wet. Hij verplichtte alle Russische mannen om een ‘baardtoken’ te kopen, zodat zij konden bewijzen dat zij betaald hadden voor hun baard. Op de ene kant van de munt stond een Russische adelaar, op de andere kant een afbeelding van een neus en een mond met een baard en een snor. Verder was het geheel voorzien van de teksten “De baardenbelasting is betaald” en “De baard is een overbodige last”. Peter de Grote introduceerde de maatregel vooral in een poging de Russische samenleving te moderniseren naar Westers voorbeeld. Baarden stonden namelijk symbool voor de oude Russische samenleving en de Orthodoxe Kerk.

Movember
Vandaag de dag bestaat er geen baardenbelasting meer, maar toch scheren veel mannen deze maand hun baard af. Zij doen dit in het kader van ‘Movember’, een initiatief waarbij de mannelijke deelnemers – ook wel bekend als ‘MoBros’ – een maand lang hun snor laten staan om aandacht te vragen voor prostaatkanker. Eén van de voorwaarden is dat zij wel hun baard afscheren, want de Movember snor moet op een gladgeschoren gezicht staan.Bekende nieuwe snordragende BN-ers
* Video van Lucky TV met 12 bekende Nederlanders, die zojuist hun snor hebben laten staan! Het staat hen heel goed!

Link
* Lees het gehele artikel van IS-Geschiedenis over het scheren van de baard door alle eeuwen heen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.