Translate

zondag 4 november 2012

Welk type knuffelaar bent U?

Een knuffel is een bizondere manier van aanraken. Het drukt een bizonder gevoel uit. Volgens psycholoog en lichaamstherapeut Maarten Ghysels zijn er vijf soorten knuffels. Hoe knuffelt U?


Vijf soorten
Volgens Maarten Ghysels zijn er vier cruciale factoren die bepalen welk type knuffel u uitdeelt. Zo spelen intensiteit, duur en bewegingen een belangrijke rol, net als de oprechtheid. Uit zijn onderzoek kwamen vijf verschillende soorten knuffels voort:

Gezellig

De gezellige knuffel is een intense en lange knuffel met een uitvoerige uitwisseling van gevoel en warmte. Deze knuffel wordt ondersteund met relaxerende bewegingen van handen en armen. Hiermee geef je je knuffelpartner een gevoel van geborgenheid.

Spontaan en speels

De spontane, speelse knuffel is korter en heeft minder beweging. De aanrakingen zijn onbezonnen, grijpend en recht uit het hart. Vooral kleine kinderen geven speelse knuffels.

Krachtig

Bij een krachtige knuffel is het contact kort en intens. De armen en handen houden een stevige grip. Dit type knuffel zie je meestal terug bij mensen die elkaar een lange tijd niet gezien hebben, maar ook bij sportlui als ze een overwinnig vieren.

Voorzichtig

De voorzichtige knuffel maakt een zachter en korter contact met zeer subtiele en lichte bewegingen. Maarten Ghyssels benadrukt dat deze vorm van knuffelen wat meer zoekend is en eerder kennismakend.

Liefde

Tenslotte is er de liefdesknuffel, een warme, intense en tedere knuffel met lange aanrakingen over het hele lichaam: het hart, de buik, de armen en handen. De knuffelpartners versmelten volledig met elkaar. Het zijn enkel geliefden en verliefden die deze knuffel gebruiken.

Vier keer per dag
Maarten Ghysels onderstreept het belang van knuffelen voor de mens. Vraag wel steeds toestemming voor een knuffel en knuffel minstens vier keer per dag. 

Bekijk
Demonstratie van de 5 knuffeltypes  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.