Translate

woensdag 12 december 2012

Brusselse 'kerstboom' moet nog voor Nieuwjaar weg

De veelbesproken 'kerstboom' op de Grote Markt van Brussel verdwijnt vervroegd. Officieel omdat de constructie een gevaar zou kunnen betekenen voor de veiligheid, maar wellicht is het stadsbestuur bezweken onder de druk van de inwoners. Die hadden een internetpetitie op poten gezet voor het behoud van de échte kerstboom.


45.000 euro
Wat de reden ook is: op 28 december wordt de moderne lichtinstallatie met een prijskaartje van bijna 45.000 euro, zes keer meer dan een gewone kerstboom, afgebroken. Veel Brusselaars waren niet te spreken over het idee van hun stadsbestuur om de traditionele kerstboom op de Grote Markt te vervangen door een "innoverend bouwsel". Ze ondertekenden massaal een internetpetitie.

Religieuze motieven?
De ondertekenaars volgden daarmee het protest van gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V), die zich onlangs boos maakte dat de stad de kerstboom als christelijk symbool weg wilde om andere godsdiensten niet te schofferen. "Na het verbod van varkensvlees in schoolrestaurants en het hernoemen van de kerstmarkt tot 'Winterpret', laten we nu ook niet nog onze kerstboom afnemen", klinkt het in de petitie. De stad Brussel ontkende evenwel religieuze motieven.

Winterpret
'Winterpret' blijft nog een tijdje in de hoofdstad. De twee kilometer lange kerstroute met onder meer ook nog een schaatsbaan en een reuzenrad is tot 6 januari open voor het publiek.

Bron: Het Laatste Nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.