Translate

woensdag 19 december 2012

Project X-feest en Frietchinees Woorden van het Jaar 2012


Project X-feest is het favoriete nieuwe woord van dit jaar in Nederland,  Frietchinees is dit voor Vlaanderen. Dat meldt de uitgever van woordenboeken Van Dale.


Uit de hand gelopen feest
Een project X-feest is een feest dat enorm uit de hand loopt omdat er veel gasten komen die via sociale media zijn uitgenodigd. De naam is ontleend aan een film met de titel Project X. Na project X-feest als het officiële Woord van het Jaar 2012 (17 procent) eindigden bangalijst (16 procent) en inbrekersrisico (15 procent) als tweede en derde. Banga is straattaal voor 'slet'. Op een bangalijst staan de namen van ''meisjes die naar verluidt gemakkelijk tot seks over te halen zijn''. Onder inbrekersrisico wordt verstaan het risico dat iemand tijdens inbreken wordt betrapt en met geweld te maken krijgt.

Andere woorden
Andere woorden die dit jaar in de categoriën de meeste stemmen kregen zijn whappen, facebookrellen, gangnamstijl, weglooppoliticus en onderwaterhypotheek. Woorden die in eerdere jaren wonnen zijn tuigdorp (2011), gedoogregering (2010), ontvrienden (2009), swaffelen (2008) en bokitoproof (2007).

Aziatische frituurhouder
Sinds 2010 bestaat er een afzonderlijke Vlaamse verkiezing. Het woord Frietschinees, benaming voor een Aziatische frituurhouder, haalde 36 procent van de stemmen. Ruim 22.000 mensen brachten hun stem uit. De top drie bestond verder uit respectievelijk miserietaks en anticoalitie. De Woord van het Jaarverkiezing werd in voorgaande jaren in Vlaanderen gewonnen door de woorden stoeproken (2011) en tentsletje (2010).

Andere woorden
De woorden, die in de categoriën de meeste stemmen kregen zijn yolo, wrijftelefoon, gangnamstijl, sjoemelstroom en foefelakkoord.

Linken
De winnaar van het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2012 voor Nederland wordt in dit filmpje bekendgemaakt.
* De winnaar van hét Vlaamse Woord van het Jaar 2012 wordt in dit filmpje bekendgemaakt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.