Translate

dinsdag 18 december 2012

Van Dobben wint Kassa's krokettentest

Ze kosten tussen de 17 cent en 1 euro per stuk en we eten er 350 miljoen van in Nederland. Van alle supermarktkroketten is de Van Dobben kroket verreweg het lekkerst, volgens het testpanel van Vara's Kassa. Het waarderingscijfer is 8.3.


350 miljoen per jaar
Nederlanders zijn verslaafd aan kroketten. We eten er ieder jaar 350 miljoen! De lunch is hét moment voor een kroket. Uit onderzoek is gebleken dat vooral 35 tot 49-jarigen met een MBO-opleiding of hoger kroketgek zijn.

Chique tussengerecht
De vleeskroket is geen Hollandse, maar Franse uitvinding. In 1691 schreef de kok van zonnekoning Lodewijk de Veertiende een recept voor 'croquets'. Het oudste Nederlandse krokettenrecept dateert uit 1830 en is afkomstig van de kok van koning Willem I. Het woord kroket is afgeleid van het Franse woord 'croquer' dat knabbelen betekent. De kroket was vroeger een chique warm tussengerecht ter grootte van een ei en werd opgediend na het koude voorgerecht en vóór de soep. Het was een luxe product voor de gegoede burgerij. De gewone man ontdekte de kroket pas aan het begin van de twintigste eeuw.

Ragout of draadjesvlees
De kroket en de snackcultuur nam na de Tweede Wereldoorlog een hoge vlucht. Banketbakkers moesten vanwege de winkelsluitingswet om 18.00 uur hun deuren sluiten. Om hun etenswaren toch te kunnen verkopen, maakten slimme ondernemers een luikje in de zijmuur om hun bakkerskroket te verkopen. De automatiek is geboren. De snackmuur van FEBO (een samentrekking van de Amsterdamse Ferdinand Bolstraat) bestaat nog steeds. In 1945 beginnen de Amsterdamse banketbakkers van Kwekkeboom en Van Dobben met hun ragoutkroket. In het zuiden van Nederland zijn er meer liefhebbers voor de draadjesvleeskroket (vertegenwoordigt door merken als Mora en Beckers).

Testpanel
De tien supermarktkroketten zijn geproefd door krokettenkenner Cees Holtkamp, beroemd vanwege zijn Amsterdamse banketbakkerskroket Holtkamp. Zijn kroket doet niet mee aan deze smaaktest, omdat ze niet te koop zijn in de supermarkt. Juliet Deijmann van kookboekenleslokaal De Sperwer leert in haar kookworkshops culinaire fijnproevers zelf kroketten te maken en Ubel Zuiderveld is fastfoodspecialist en schrijver van het boek 'Allemaal Kroketten' dat in 2013 verschijnt. Hij vraagt in een column om eerherstel voor de kroket.

Uitslag
(Merk - Prijs - Cijfer - Aantal - Opmerkingen)

1. Van Dobben Rundvlees Croquetten - €2,79 - cijfer: 8,3
6 stuks = 480 gram. Zoals een goede Amsterdamse blokjeskroket hoort te smaken. Benadert Cees Holtkamp zijn ideale kroket met blanke, niet te stijve ragout.

2. AH Rundvlees Kroketten - €1,12 - cijfer: 6,3
5 stuks = 350 gram. Mooie korst, maar geen diepe smaak.

3. Mora Kroketten Rundvlees voor fijnproevers - € 1,85 - cijfer: 6,3
4 stuks = 300 gram. Bevat volgens de verpakking het hoogste percentage vlees (25% = 17% gekookt vlees). Ubel Zuiderveld schrijft op zijn testformulier: Ik vermoed een Mora-kroket, de standaardkroket waarmee elk kindermenu wordt verrijkt.

4. Herman Stoofvlees Croquetten - €3,99 - cijfer: 6,3
4 stuks = 360 gram. Duurste in de test: bijna €1 per kroket. Bevat minste percentage rundvlees, maar de kroketten zijn het zwaarst per stuk: 90 gram. Testpanel oordeelt: Geen allemanskroket, een beetje wildsmaak met een te dikke korst.

5. Biz Biz rundvleeskroketten (Lidl) - €1,35 - cijfer: 6,2
8 stuks = 560 gram. Bevat met 184 kcal de meeste kcal per kroket van 70 gram. Doorsnee fabriekskroket met een beetje weinig vlees. Smaak is niet slecht, maar ook niet top.

6. Beckers Rundvlees Croquetten - €3,29 - cijfer: 6,0
8 stuks = 560 gram. Nootmuskaat overheerst in de smaak. Plakkerig. Een beteuterde kroket.

7. Jumbo Rundvleeskroketten - €1,19 - cijfer: 5,9
4 stuks = 280 gram. De korst is droog en dik, maar smaakt beter dan dat die eruit ziet.

8. Mekkafood Kroketten (Jumbo) - €3,29 - cijfer: 5,9
8 stuks = 560 gram. Halalkroket. Taaie ragout en de smaak is vettig en zout.

9. C1000 Kroketten Rundvlees -  €0,87 - cijfer: 5,2
4 stuks = 280 gram. Niet zo pittig. Is hier wel bouillon getrokken? Een beetje zompige, niet krokante korst.

10. Snack Fan Rundvleeskroketten (Aldi) - €1,99 - cijfer: 4,5
12 stuks = 840 gram. Met 17 cent per stuk de goedkoopste kroket in de test. De geteste kroketten zijn met het verbeterde receptuur vanaf week 52 te koop bij Aldi. Het mondgevoel is niet prettig, plakkerig lijmachtig, harde dikke korst en de smaak is vlak/niet lekker.

Lees alles, inclusief recept!
* Lees alles over deze Test, inclusief het recept van Cees Holtkamp voor zijn kalfskroketten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.