Translate

dinsdag 4 december 2012

Zeeuws-Vlaamse krulbollen krijgt nationale erkenning


De Zeeuws-Vlaamse volkssport krulbollen krijgt nationale erkenning. De sport is toegevoegd aan de landelijke inventaris van immaterieel cultureel erfgoed.Soort jeu de boules
Krulbollen is een soort jeu de boules. De te werpen bal is een houten schijf van tussen de drie en vijf kilogram, die in de richting van de staak moet worden gerold. De houten schijf is niet geheel rond en maakt daardoor een ellipsvormige baan, waar de naam krulbollen vandaan komt. De afstand is 7 meter. Wie het dichst bij de staak komt is winnaar. Het spel wordt gespeeld met twee ploegen van elk twee, drie of vier personen.  

Zeven verenigingen
In Zeeuws-Vlaanderen zijn zeven verenigingen met samen zo'n 350 leden, waarvan de helft Belgen. De grootste vereniging is Bolvereniging Molenzicht in IJzendijke. Krulbollen wordt ook in het aangrenzende deel van Vlaanderen beoefend, vooral in de buurt van Gent, in het Meetjesland en de regio van Knesselare tot Brugge.

Vierde traditie
De sport is toegevoegd aan de landelijke inventaris van immaterieel cultureel erfgoed. Die lijst wordt opgesteld in het kader van de door de UNESCO opgestelde en dit jaar door Nederland ondertekende conventie. Tot nu toe waren er drie tradities op de nationale lijst toegelaten: het bloemencorso Zundert, de Boxmeerse Vaart en de Sint Maartenviering in Utrecht.

Linken
* Nederlandse krulbolverenigingen
* Bolclub Molenzicht in IJzendijke

Lees ook
* Help de tradities in stand houden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.