Translate

woensdag 9 januari 2013

Unieke vuurtoren van Breskens behouden


Het zag er lange tijd niet best uit voor de karakteristieke vuurtoren van Breskens. De toren had geen nut meer voor de scheepvaart en de slopers stonden bij wijze van spreken al klaar om de ijzeren toren te demonteren.


Behouden
Gelukkig heeft de Stichting Vuurtoren Breskens dit kunnen voorkomen. Want de toren is de oudste nog bestaande gietijzeren vuurtoren van Nederland. Langs de toren loopt verder een unieke weg met een schitterend uitzicht op de Westerschelde: de Panoramaweg. De toren is nu nog eigendom van de staat België en valt onder het beheer van de Permanente Commissie van Toezicht op de Scheldevaart. Deze zal in 2013 de toren aan de stichting overdragen.

Opknappen
Maar eerst zal deze aan de buitenkant volledig opgeknapt worden. "Inclusief aan de binnenkant van de toren die onderdelen van de constructie, die onderhoud nodig hebben", aldus de Stichting, "zodat de toren de volgende twintig jaar geen groot onderhoud nodig heeft. Hier is een vrij groot bedrag mee gemoeid, dat door de Permanente Commissie beschikbaar wordt gesteld". Tevens zal de lamp in de toren te zijner tijd weer gaan branden, zij het zonder de sectoren rood en groen, dus alleen wit.

Gelden
Het overige onderhoud aan de binnenkant en de inrichting van de toren komen voor rekening van de Stichting en de daarvoor benodigde gelden moeten nog gevonden worden. Het bestuur van de Stichting Vuurtoren Breskens hoopt op ondersteuning van de bevolking van Breskens, de ondernemers en de toeristen, die in dit prachtige gebied hun tweede woning hebben of als vakantiegast bezoeken. Zonder de steun van de Bressiaanders en van de toeristen zal het aanpakken van de binnenkant heel erg moeilijk worden. Hiervoor is een rekening geopend bij de Rabobank nr. 1706 88941. Vanuit het buitenland  IBAN: NL58 RABO 0170 6889 41    BIC: RABONL2U t.n.v. Stichting Vuurtoren Breskens.

Meer informatie
* Stichting Vuurtoren Breskens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.