Translate

woensdag 2 januari 2013

Nieuwjaarsduik: blauwbekken voor Unox


Met nieuwjaarsduik wordt de jaarlijkse duik in het water bedoeld op nieuwjaarsdag. Vooral in Nederland is het een traditie geworden en op vele plaatsen wordt de nieuwjaarsduik gehouden. Ook in veel andere landen kent men nieuwjaarsduiken, maar Nederland kent de meeste nieuwjaarsduikplekken en het grootste aantal deelnemers. Er komen zelfs buitenlanders naar Nederland voor de nieuwjaarsduik.Zandvoort
De oudste nieuwjaarsduik van Nederland wordt in Zandvoort georganiseerd. In 1960 begon daar Ok van Batenburg en een groep zwemmers van Njord '59 uit Haarlem met de traditie die ondertussen navolging kent in vele badplaatsen.

Unox in Scheveningen
De duik in Scheveningen, waar men dus in de winterse kou een duik in de Noordzee neemt, begon in 1965 op initiatief van Jan van Scheijndel, de ex-Kanaalzwemmer van de Zwemclub Residentie. De duik werd toen door zeven deelnemers genomen. In de loop van de tijd groeide de nieuwjaarsduik van enkele excentrieke fanatiekelingen tot een massaal evenement. Tegenwoordig wordt het gesponsord door de levensmiddelenfabrikant Unox, onderdeel van Unilever. Deze voorziet de duikers, maar vooral ook fotogenieke duiksters van een oranje ijsmuts, waarmee de firma veel publiciteit verwerft.

Bekijk
* Verslag van de Nieuwjaarsduik 2013 in Scheveningen
* Een overzicht van het nieuwjaarsduiken in Nederland
* Wikipedia met alle achtergrondinformatie over de nieuwjaarsduik

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.