Translate

maandag 14 januari 2013

Opnieuw meer grootverdieners in (semi) publieke sector

Het aantal mensen in de (semi) publieke sector, dat meer verdient dan de wettelijke norm (de zgn. Balkenendenorm) is in 2011 opnieuw gestegen. Het gaat om 2.651 mensen bij 943 organisaties, die meer dan de gestelde grens van 193.000 euro verdienen. In 2010 stond het aantal nog op 2.165 personen.Zorg
Verreweg het grootste deel, namelijk bijna driekwart van de overschrijdingen vindt plaats in de zorg. Bijna 1.500 medische specialisten verdienen boven de norm. Bestuurders van zorgverzekeringen en ziekenhuizen completeren deze lijst, zoals bv. de bestuursvoorzitter van de Raad van Bestuur van het Groene Hart Ziekenhuis, PvdA-lid Dirk Jan Verbeek. Rogier van Boxtel (D66) verdient 391.000 euro per jaar bij zorgverzekeraar Menzis. De zorg moet de komende tijd flink bezuinigingen. Wie rekent eens uit, wat het zou opleveren, als al deze mensen terug zouden gaan naar een salaris van 193.00 euro, toch ook een zeer aantrekkelijk jaarsalaris?

Ministeries
Ook op de diverse Ministeries zijn er topambtenaren, die boven de norm uitstijgen. In veel gevallen is dat de hoogste baas, de secretaris-generaal. Misschien kunnen de overheidsvakbonden eens uitrekenen, hoeveel hier te bezuinigen valt?

Woningcorporaties
De grootste veelverdiener huist bij een woningbouwcorporatie: de inmiddels gevallen bestuursvoorzitter van Vestia, Erik Staal. Meer topmensen van woningbouwcorporaties hebben er een potje van gemaakt, dus mensen, die niet meer willen verdienen dan 193.000 per jaar, zijn vast niet minder capabel!

Publieke Omoep
Bekend is, dat de commerciele omroepen zich kenmerken door topsalarissen. Maar bij de publieke omroep kan men er ook wat van: 31 medewerkers verdienen boven de Balkenendenorm. De VARA kraait verreweg koning: Matthijs van Nieuwkerk draait door met een jaarsalaris van bijna een half miljoen (493.420 euro). Antoinette Hertsenberg mag er ook zijn en haalt met TROS-Radar en Opgelicht jaarlijks 379.172 euro binnen en staat op de tweede plaats van grootverdieners. Paul de Leeuw ontvangt voor zijn VARA-shows 377.174 euro per jaar en is nipt derde. Vierde is NCRV-directeur Coen Abbenhuis met 288.916 euro. Jan Slagter, directeur en oprichter van Omroep Max, doet ook als vijfde op de toplijst geducht mee en verdient 251.579 euro. PowNews wil uiteraard niet achter blijven en presentator Dominique Weesie verdient (op de zesde plaats) niet minder dan 213.229 euro per jaar.

Bezuinigingen omroep
Ook de publieke omroepen moeten de komende jaren enorm bezuinigen. Als bovengenoemde top zes genoegen zouden nemen met de bestaande norm van 193.000 euro - wie zou dat van ons allemaal niet graag per jaar willen verdienen? - zou direct al 845.490 euro kunnen worden bezuinigd. Dan blijven er nog 24 omroepmedewerkers over, die ook nog boven de norm verdienen. Ook die kunnen terug naar 193.00 euro. Kortom, de eerste miljoen aan bezuinigingen is snel verdiend.

Link
* Lijst van grootverdieners
* Top grootverdieners op een rij
* Waar zijn de topinkomens in de publieke sector te vinden
* Top 10 grootverdieners in de zorg
* 50 Grootverdieners in de Ouderenzorg

Laatste nieuws: ook Ministers
Het AD maakte bekend, dat ook Ministers in 2011 over de norm heen zijn gegaan. De namen van het aantal ministers dat meer verdient dan het topsalaris van 193.000 euro per jaar, komen echter niet voor op de lijst van 'graaiers' die het kabinet vorige week bekendmaakte. PvdA-minister Minister Plasterk weigert deze te publiceren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.