Translate

zondag 13 januari 2013

Waarom rimpelige vingertoppen na bad?

Verrimpelde vingers na een lang bad zijn een slim trucje van moeder natuur. Om natte voorwerpen beter te kunnen vastpakken. Dat blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek van de Britse Universiteit van Newcastle.


Rimpelen
Iedereen kent het verschijnsel wel. Blijven we te lang in het water met onze handen en voeten, dan beginnen ze te rimpelen. Biologen dachten lange tijd dat dit veroorzaakt werd door water dat onder onze huid terechtkwam en zo golfjes veroorzaakte. Maar nu blijkt dus dat het om een actief verschijnsel gaat, aangestuurd door ons zenuwstelsel, veroorzaakt door het samentrekken van onze bloedvaten.

Betere grip
"Wanneer ons lichaam detecteert dat onze vingers lange tijd nat zijn, zorgt ons zenuwstelsel ervoor dat de bloedvaten op de tippen van onze vingers kleiner worden. Het volume van onze vingers wordt dus kleiner, maar de huid krimpt niet, waardoor die gaat golven", aldus onderzoeker Tom Smulders. "Je kan het vergelijken met de groeven op banden van onze wagens, die toelaten dat een groter oppervlak van de banden in contact blijven met de weg en zo een betere grip geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.