Translate

maandag 18 februari 2013

Nieuws gaat altijd over uitzonderingen

Nieuws gaat altijd over uitzonderingen: incidenten, ongeregeldheden, uitglijders, ongelukken en tegenslagen. Feiten, dat is pas nieuws.


Aanzienlijke vooruitgang
Voor Nederlandse krantelezers en tv-kijkers blijft per saldo volstrekt onderbelicht dat er de laatste decennia op vele terreinen toch aanzienlijke vooruitgang is geboekt. Zo zijn de inkomens sterk omhooggegaan terwijl de armoede is teruggedrongen. Neem alleen het bizarre feit dat van alle welvaart die de mensheid sinds het begin van de beschaving heeft geproduceerd meer dan 80 procent geproduceerd is in de afgelopen dertig jaar.

Narigheid
Het nieuws daarentegen wordt gedomineerd door koopkrachtverlies, krimp en andere narigheid. Overal in de wereld nemen geweld, criminaliteit en agressie gestaag af, maar wie de kranten leest of naar het tv-journaal kijkt, heeft een totaal andere indruk: het wordt met de dag onveiliger op straat.

Uit: Recensie in Trouw (16 februari 2013) van het behartenswaardige boek 'De Nieuwsfabriek. Hoe media ons wereldbeeld vervormen' van Rob Wijnberg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.