Translate

zondag 3 maart 2013

Extreme CEO-beloningen onnodig

Absurd hoge lonen zijn nodig om talent te behouden? Niet waar, zo meldt de Nederlande carrièresite Intermediair op basis van recent onderzoek.


Meest genoemd reden
Het is de meest genoemde reden wanneer de hoge beloningen van managers weer ter discussie komen te staan: de hoge salarissen zijn broodnodig om talent te behouden. Maar volgens een rapport van de High Pay Centre, een in Groot-Brittannië gebaseerde groep die bonussen en beloningen in de top van het bedrijfsleven aan de kaak wil stellen, is dit onzin.

Honkvaste CEO’s
Slechts 0,8 procent van de huidige CEO’s bij Fortune-500-multinationals zijn volgens het High Pay Centre weggekaapt bij een bedrijf dat in een ander land actief is. 20 procent van de CEO’s zijn van een ander bedrijf overgenomen, meestal actief in hetzelfde land, terwijl bijna 80 procent intern is opgeklommen.

Mythe
Dat gegeven is volgens het rapport relevant: de hoge salarissen en beloningen worden immers gedragen door het argument dat dit soort topmensen zeer schaars zijn, en dat ze bereid zijn overal aan de slag te gaan. Het gebrek aan mobiliteit in die groep laat zien dat het met die mobiliteit wel meevalt, maar vooral dat het dus heel goed mogelijk is iemand van binnen aan te trekken. Zo schaars zijn dit soort leiders dus helemaal niet, zo concluderen de onderzoekers.

Link
* Rapport High Pay Centre

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.