Translate

zondag 31 maart 2013

Hoe honkvast zijn de bewoners van uw gemeente?


Mensen blijven lang niet altijd wonen in de gemeente, waar ze geboren zijn. Hoe honkvast zijn de bewoners van uw gemeente?


Nieuwe website
Op een nieuwe website van het Meertens Instituut wordt de verspreiding van mensen in de 20ste eeuw in Nederland op gemeenteniveau in kaart gebracht. Per plaats wordt antwoord gegeven op de vragen: waar zijn de voorouders van de huidige inwoners geboren, en waar wonen de nakomelingen van de inwoners van een eeuw geleden nu.

Kaarten
Gedetailleerde kaarten van Nederland laten zien waar inwoners, die in 2007 tussen 30 en 50 jaar oud waren, van een gekozen gemeente geboren zijn. Maar ook kaarten die dat laten zien voor hun ouders, grootouders en overgrootouders. Omgekeerd kan gekozen worden voor kaarten die tonen waar nu de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen wonen van mensen die tussen 1880 en 1900 in een bepaalde gemeente zijn geboren.

Verspreiding vier generaties
Zo kan een indruk gekregen worden van de verspreiding van mensen in Nederland gedurende een viertal generaties. Dat is bijvoorbeeld van belang om de verspreiding te onderzoeken van dialecten, familienamen, tradities en cultuuruitingen.

Bekijk
* Website Migratie in Nederland in de 20ste eeuw

Bekijk ook
Komt Uw achternaam veel voor? En in welke plaats?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.