Translate

dinsdag 9 april 2013

Burn-out herkennen en aanpakken

Stress kan uw gezondheid ernstig schaden. Daarom 7 tips om een burn-out te herkennen en 6 tips om het aan te pakken.


Signalen
Er zijn 7 signalen die je maar beter ernstig kunt nemen:
1. Je lijdt aan slapeloosheid
2. Je werkt hard, voelt je uitgeput, maar haalt niet meteen opvallend betere resulaten
3. Je bent regelmatig ziek
4. Je vertoont een gebrek aan interesse, apathie zelfs
5. Je betrapt jezelf op een grote mate van vergeetachtigheid
6. Je raakt gemakkelijk geïrriteerd over collega’s, vrienden en familie
7. Je voelt je neerslachtig

Aanpakken
Hoe pak je het aan?
1. Zorg dat je genoeg slaap krijgt. Slaaptekort of –stoornissen zijn een zeer belangrijke indicator voor jobstress. En ze zorgen ook nog eens voor minder goede prestaties, door een slechter concentratievermogen en een slechter geheugen.
2. Lichaamsbeweging is cruciaal. Lopen, trainen, fitness: maakt niet uit wat precies, maar lichaamsbeweging zorgt er voor dat je brein gezond blijft en zorgt ook voor de productie van endorfines, die een gevoel van welzijn teweegbrengen. Onderzoek toont aan dat drie keer per week twintig minuten lichaamsbeweging het meest effectief is om stress onder controle te houden.
3. Zoek het groen op. Mensen die vaak vertoeven in een omgeving waar veel groen is – parken en bossen – hebben minder last van stress. En nee, je moet niet persé naar het platteland: een stadspark is net zo goed.
4. Neem regelmatig een pauze. Een pauze helpt je om je focus te behouden – cruciaal voor wie mentaal belastend werk doet.
5. Werk niet meer dan 40 uur per week. Wie meer dan 40 uren klopt, verzet niet noodzakelijk meer werk of presteert niet automatisch beter. Onderzoek wijst zelfs uit dat de productiviteit daalt bij mensen die meer uren presteren.
6. Ga op vakantie, dat vermindert het risico op een burn-out drastisch. Wie op vakantie gaat, heeft minder fysieke klachten, minder stress, een beter humeur en slaapt beter.

Bron: Lifehacker.com en Vacature.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.