Translate

donderdag 11 april 2013

Vaarwegtol heffen of Westerschelde helemaal afsluiten voor Vlaanderen?

De ANWB gaat actie voeren tegen de Belgische plannen om een wegenvignet in te voeren voor buitenlandse automobilisten. De Belgen willen vanaf 2016 geld gaan innen. 


Aan de bel trekken
De ANWB denkt dat een vignet voor 1 jaar 100 euro gaat kosten. Voor 2 maanden zou de prijs 20 euro zijn en voor 10 dagen moeten automobilisten 7 euro aftikken. De bond noemde het afgelopen woensdag een ordinaire kostenverhoging voor niet-Belgen. De ANWB wil dat politiek Den Haag bij de Belgen aan de bel trekt en lanceerde een website tegen de plannen van de zuiderburen.

Speciale vaarwegtol voor Westerschelde
Met name de bewoners van Zeeuws-Vlaanderen worden ernstig getroffen door zo'n maatregel. Ze wonen al in een 'landje apart'. Om contact met de rest van Nederland te hebben moeten ze tol betalen voor de Westerscheldetunnel of voor de ferry Breskens-Vlissingen.
Als iemand uit Zeeuws-Vlanderen naar het meer gespecialiseerde ziekenhuis in Gent moet, betekent dat straks ook, dat iemand extra moet betalen voor de weg in Vlaanderen. Vandaar, dat her en der al gesuggereerd wordt om ook maar een speciale vaarwegtol te gaan heffen voor alle schepen, die via de Westerschelde naar Antwerpen en Gent varen.

Afsluiten
Een militantere actievoerder suggereerde zelfs de monding van de Westerschelde tussen Breskens en Vlissingen geheel af te sluiten voor de havens in Vlaanderen. Een nogal drastische maatregel....  Feit is wel, dat er langs de kust rond Breskens door Napoleon en later ten tijde van de Belgische opstand al een aantal forten zijn gebouwd. Verder staan er ook al kanonnen op de oevers bij Vlissingen. De Vlissingse zeeheld Michiel de Ruyter - in de volksmond liefkozend 'Michieltje' genoemd - houdt er al als standbeeld de wacht, maar kan dan misschien in een moderne versie tot leven geroepen worden...

Link
* ANWB-website: tol in België?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.