Translate

dinsdag 21 mei 2013

Ambtenarenjargon: 'Aap op de schouder', 'rukwindenbeleid' en 'zeemeeuwenmanagement'

Jargon van ambtenaren, wie kent ze niet? De nieuwste woorden zijn: factsheetquick reference card en business case. Een simpele werkgroep heet nu steevast een taskforce. Een bilateraaltje vragen betekent: kunnen we even praten. Ze zijn bijna allemaal geleend van managers, die ook graag moeilijk en interessant willen doen. Sommige zijn overigens wel leuk bedacht en origineel.


Prullebakeren
Als een project in de soep dreigt te lopen wordt een winstwaarschuwing afgeleverd. Als je de boel wilt laten vertragen doe je je werk ALAB: as late as possible. Als een nota niet goed is wordt deze geparkeerd of geprullebakeerd. Iets uitfaseren betekent gewoon: opheffen, afschaffen. Zeemeeuwmanagement houdt in, dat een manager druk pratend binnenkomt, de hele boel 'onderschijt' en voor je er iets van kunt zeggen al weer weg is.

Heidagen
Op Heidagen van managers wordt geherprioriteerd, plat geslagen (concrete voorbeelden genoemd) en hoog gegaan (abstracte taal gebruikt). Een BOT-sessie is een Benen Op Tafel-sessie, een vergadering waarbij je je voeten ontspannen op tafel kunt plaatsen om de managementhouding aan te kunnen nemen. Een rukwindenbeleid is een beleid waar geen structuur in zit; alles wordt ad hoc besloten en uitgevoerd.

Aap op je schouder
Een to-doe-loe-lijst is een lijst met onderwerpen, waar een scheidend bestuurder geen zin meer in heeft en die hij daarom achterlaat voor zijn opvolger. Een aap op je schouder is een rotklus, die je met je meedraagt en ook 's nachts uit je slaap houdt. Dat gunnen we dus niemand.

Website en lied
Op de website Taalkabaal vindt u een mooi overzicht van dit soort woorden. Joop Visser en Jessica van Noord zingen een lied over ambtenaren en managers.
* Managertaal
* Onze Jan is Manager geworden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.