Translate

zaterdag 20 juli 2013

Gebruik geen wattenstaafje voor je oren!

Met een wattenstaafje in je oren wroeten? Beter van niet! Maar hoe maak je je oren dan goed schoon? Misschien is dat wel helemaal niet nodig.


Zichzelf
In principe reinigt de gehoorgang zichzelf van een teveel aan oorsmeer. Vers smeuïg oorsmeer droogt namelijk vanzelf in en wordt korrelig. De huid van de gehoorgang wordt vanaf het trommelvlies langzaam vernieuwd richting de gehoorgang en neemt zo het oorsmeer mee naar buiten. Ook het kaakgewricht speelt een rol bij de reiniging van het oor. Door kauwen, gapen en praten masseert het korreltjes oorsmeer naar de uitgang van de gehoorgang.

Natuurlijke reiniging
Deze natuurlijke reiniging in combinatie met normale lichaamshygiëne is meestal voldoende. Denk aan douchen en het wassen van de oorschelp met water. Als je van nature veel oorsmeer hebt, kun je tijdens het douchen de gehoorgang met lauw water spoelen. Zorg in ieder geval dat er geen zeepresten in je oor achterblijven: dit kan het oorsmeer aantasten of irritatie veroorzaken.

Oorsmeer
Het is dus niet nodig om oorsmeer zelf te verwijderen. Gebruik een wattenstaafje eventueel om de oorschelp en de gehooropening schoon te maken. Wroeten in je oren is uit den boze: het wattenstaafje mag nooit de gehoorgang in. Als je ervoor zorgt dat het wattenpluimpje zichtbaar blijft, ga je niet te diep en is de kans klein dat je het oorsmeer het oor weer in duwt.

Tissue
Met een tissue kun je de gehoorgang ook goed schoon en droogmaken. Vouw de tissue om je pink, houd je hoofd zo schuin mogelijk en breng je pink in je oor zonder te forceren. Om je oor te drogen is een minuutje föhnen ook een optie.

Lees meer
* Hoe maak je je oren schoon? Over wattenstaafjes, oplossers en spuiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.