Translate

zaterdag 17 augustus 2013

Simpele uitvinding van Braziliaan verandert levens

Alfredo Moser, een Braziliaanse man, heeft met een simpele uitvinding het leven van heel wat mensen vergemakkelijkt én veranderd. De man verlicht zijn bescheiden huis overdag met simpele plastic flessen, die hij deels vult met water en vervolgens bevestigt in het dak. Dankzij de refractie van zonnestralen lijken de flessen wel lampen die echt licht geven.


40 tot 60 Watt
Moser voegt twee dopjes bleekmiddel toe aan het water, anders krijg je algen die het water minder helder maken. Met hars maakt hij de kieren rond de flessen waterdicht zodat het nooit binnenregent. "Een ingenieur kwam de lichtsterkte eens meten", zegt hij in een reportage van de BBC. "Het hangt ervan af hoe sterk de zon schijnt, maar het is min of meer 40 tot 60 Watt."

2002
De man bedacht het systeem in 2002 tijdens een van de vele elektriciteitspannes in het land. De voorbije twee jaren is zijn uitvinding aan een heuse opmars bezig in de wereld. Begin volgend jaar zouden 'zijn' flessen een miljoen woningen verlichten.

Andere landen
Het idee werd bijvoorbeeld opgepikt door de MyShelter Foundation, een organisatie die zich op de Filipijnen bezighoudt met alternatieve bouwmethodes. De stichting maakt zo huizen van duurzame of gerecycleerde materialen zoals bamboe, banden of papier. "We kregen enorme hoeveelheden flessen gedoneerd," zegt directeur Illac Angelo Diaz. "Dus we vulden ze met modder en maakten er muren mee, en we vulden ze met water om ramen te maken." Iemand vernam dat Moser er ook lampen mee maakte in Brazilië, waarna MyShelter er ook mee aan de slag ging. Op de Filipijnen, waar een kwart van de bevolking onder de armoedegrens leeft en elektriciteit ongewoon duur is, zitten Mosers lampen al in 140.000 woningen, terwijl MyShelter mensen opleidt om ze te plaatsen. Nog 15 andere landen hebben het idee opgepikt, zoals India, Bangladesh, Tanzania, Argentinië en Fiji.

Bekijk
* Tentipi Presents - A Litre of Light. How lighting your home needn't cost the Earth.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .