Translate

zaterdag 7 september 2013

NIeuwe uitvinding om gemakkelijker piano te leren spelen

Linsey Raymaekers, studente informatica aan de Universiteit van Hasselt in België, heeft een internationale prijs gewonnen voor een applicatie die het gemakkelijker maakt om piano te leren spelen. Via een projectie wordt op het klavier aangegeven welke toetsen er moeten worden ingedrukt. 


TAP
The Augmented Piano TAP is de benaming van de toepassing die zij in het kader van haar bachelorproef heeft ontwikkeld. In het filmpje (hierna!) is te zien hoe een projectie op de toetsen van de digitale piano, die aangestuurd wordt door een computer, aangeeft aan de pianist wanneer en hoe lang de toetsen moeten ingedrukt worden. Elke toetsaanslag wordt gecontroleerd door de computer en er wordt onmiddellijk feedback gegeven.

Complementair
 "Met de applicatie kan je piano leren spelen zonder dat je klassieke partituren hoeft te kennen", legt Linsey uit aan dagblad Het Laatste Nieuws. "Het is echter niet de bedoeling om de klassieke leermethode met notenleer te vervangen. Dit is eerder een nieuwe en complementaire manier van oefenen."

Veel bijval
 De applicatie oogst veel bijval in binnen- en buitenland. Zo heeft The Augmented Piano TAP de internationale prijs Nokia Ubimedia Mindtrek Award gewonnen. Er is een geldsom van 2.500 euro aan verbonden. De uitreiking vindt volgende maand plaats in Finland. De laureate gaat nu samen met andere onderzoekers de toepassing verder verfijnen.

Bekijk
* TAP - The Augmented Piano

1 opmerking:

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.