Translate

dinsdag 22 oktober 2013

Sinterklaas dient een ander geloof te krijgen

Persoonlijk erger ik me al jaren aan de figuur van Sinterklaas. Het is een katholieke oude bisschop uit Spanje met een lange witte baard en een witte mijter, die op op 5 december gratis cadeautjes komt uitdelen.


Protestant
Het wordt tijd, dat in het geloof van Sinterklaas verandering komt. Als protestant acht ik de tijd gekomen, dat de katholieke bisschop en zijn kledij wordt vervangen door een protestantse dominee in toga.

Baard: even okay
Wat betreft de (witte) baard wil ik niet kinderachtig doen: de baard is op dit moment in de mode, dus mag nog even (dit jaar!) gehandhaafd blijven.

Capuchon
Maar die rare rood-witte mijter moet wel af. Een moderne capuchon, zoals vooral door jongeren gedragen, dient er voor in de plaats te komen! Ook handig als Sinterklaas even niet door de kinderen herkend mag worden.

Jong
Wat betreft de leeftijd zijn de ouderen onder ons, die het toch al zo goed hebben, opnieuw bevoorrecht met zo'n bejaarde Sinterklaas. Al eeuwen is er sprake van pure leeftijdsdiscriminatie! Het wordt tijd, dat de ouderdom van Sinterklaas tot ver beneden de 50-plus wordt teruggebracht.

Cadeautjes: nee!
Cadeautjes uitdelen acht ik al helemaal niet gepast in onze no-nonsense tijd. Alsof er geen crisis  en voedselbanken bestaan! Het wordt tijd, dat ons huidige VVD-PvdA-kabinet hieraan paal en perk stelt. Bv. met een (uiteraard nivellerende!) Sinterklaasbelasting. Extra handig voor ons Begrotingstekort. D66, CU en SGP willen dit vast wel gedogen.

Turkije
Waarom moet overigens Sinterklaas uit Spanje komen? Volgens historici komt hij oorspronkelijk uit Turkije. Vandaar, dat ik pleit voor een herwaardering van zijn afkomst. Dus voor een stoomboot, die in het vervolg uit Turkije aankomt. Zodat onze Turkse medelanders zich ook niet meer gediscrimineerd hoeven te voelen.

Zwarte Piet
Samenvattend: het is verheugend, dat er op dit moment volop discussie plaats vindt over de kleur van Zwarte Piet. Terecht! Maar laten we de noodzaak van een discussie over het geloof, het uiterlijk, de leeftijd, de mentaliteit en de herkomst van de hoofdfiguur van het Sinterklaasfeest, Sinterklaas zelf, niet vergeten! Het is de hoogste tijd! Anders sturen we de VN er maar op af.

Lees ook
* Sinterklaas zal wel weer belachelijk gemaakt worden
* Zwarte Piet nu ook belachelijk gemaakt

Vrouw
PS: Eigenlijk ben ik ook van mening, dat de Sint niet uitsluitend een man mag zijn. Dus is het beter, dat de Sint bv. het ene jaar een man en het andere jaar een vrouw is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.