Translate

maandag 7 oktober 2013

Simon Carmiggelt: vroeger kon je nog glimlachen

De ouderen onder ons kennen hem zeker; voor de jongeren onder ons is het de moeite waard hem te leren kennen. Vandaag zou hij 100 jaar geworden zijn. Het gaat om Simon Carmiggelt.


Situatiehumor
Simon Johannes Carmiggelt (Den Haag, 7 oktober 1913 – Amsterdam, 30 november 1987) was als Nederlandse schrijver en columnist vooral bekend om zijn raak-typerende krantencolumns (Kronkels) in Het Parool en later door zijn optredens op de VARA-televisie. Daar las hij laat op de avond op zijn karakteristieke droge toon deze ironievolle en melancholische kronkels voor. Afzeikhumor was hem vreemd. Hij schreef situatiehumor en observeerde het gewone dagelijkse leven haarscherp, maar liefdevol. Hij was nooit geestig ten koste van iemand of iets.

Film 'Vroeger kon je lachen'
In 1983 maakte Bert Haanstra een avondvullende film over schrijver Simon Carmiggelt. In acht delen is de film op YouTube te zien. Carmiggelt verzorgde onder andere het commentaar van een aantal van Haanstra's documentaires, waaronder Alleman uit 1963. 'Vroeger kon je lachen' bestaat uit een aantal scènes gespeeld door Nederlandse acteurs, die een aantal cursiefjes van Carmiggelt spelen, al dan niet in aanwezigheid van Carmiggelt zelf.

Bekijk
* Film Bert Haanstra: Vroeger kon je lachen

Meer informatie
* Wikipedia over Simon Carmiggelt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.