Translate

donderdag 10 oktober 2013

Vuurtorens schitteren langs Zeeuwse kust

Al sinds de oudheid houden vuren zeelieden op veilige koers. Vuurtorens spreken nog altijd tot ieders verbeelding. Langs de Zeeuwse kusten schitteren er prachtexemplaren.


Nieuwe Sluis in Breskens
Hypermoderne navigatietechnieken hebben het tijdperk van de vuurtoren dus niet afgesloten, maar het aantal slinkt. Zo werd in 2011 Nieuwe Sluis, ten westen van Breskens, na ruim 140 jaar trouwe dienst gedoofd. Gelukkig staat deze oudste nog bestaande gietijzeren vuurtoren van Nederland nog fier overeind. Achtkantig, zwart-wit gestreept, 22 meter hoog en gekroond met een lichthuis met koperen koepel. Een parel, kortom.

Noorderhoofd in Westkapelle
Vuurtorens hebben een universele aantrekkingskracht. Ook mensen die niets met de zee of scheepvaart hebben, raken er door gefascineerd. Kijk maar eens bij het Noorderhoofd, op de Zeedijk in Westkapelle. De 16 meter hoge, rode, conische gietijzeren vuurtoren met witte gordel is erg bijzonder. Niet alleen vanwege de zwarte balustrade, de 6 sierlijke vensters en de groene deur met het halfronde bovenlicht. Nee, toen hij in 1875 klaar was, was het de eerste ronde gietijzeren toren in Nederland.  
Zuiderhoofd in Westkapelle
In Westkapelle staat een tweede vuurtoren, het Zuiderhoofd ofwel Westkapelle Hoog. Het 52 meter hoge Zuiderhoofd staat,  zacht uitgedrukt, op een opmerkelijke plek. Langs de Zuidstraat, midden in het dorp. Bij een bombardement in 1944 raakte het Zuiderhoofd gelukkig slechts licht beschadigd. De toren is ook te bezichtigen. Klim tot net onder het optiek en geniet van het adembenemende uitzicht.Westerlichttoren in Haamstede
Bij helder weer zie je, in noordoostelijke richting kijkend, West Schouwen, de 50 meter hoge vuurtoren van Haamstede, ook wel Westerlichttoren genoemd. De karakteristieke beschildering werd in de jaren 30 van de vorige eeuw aangebracht. Mogelijk net op tijd. De vliegeniers die vanaf het nabijgelegen vliegveld het luchtruim kozen, kregen nachtmerries van de oorspronkelijke grijze tooi. Later kreeg het vuur ook een nieuwe lichtkoepel. De oude lichtkoepel van West Schouwen heeft een nieuw tehuis gevonden op de kop van de haven in Burghsluis.  


Meer informatie
* Vuurtorens in Zeeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.