Translate

maandag 11 november 2013

Wat is de lekkerste mayonaise?

Op de patat, de gebakken aardappeltjes, op een broodje of als basis voor een saus. Ieder Nederlands huishouden heeft wel een pot mayonaise in huis. Wat is de lekkerste? Hoog tijd voor een smaaktest van Kassa!


De deskundigen
De tien potten mayonaise zijn blind geproefd door vier deskundigen die ieder met hun eigen kennis en ervaring de mayonaises beoordeelden.
- Janny van der Heijden is jurylid van Heel Holland Bakt, culinair publicist, schrijft een dagelijkse kookrubriek in de Wegener bladen, was hoofdredacteur van de TIP.
- Roelina Dijk is levensmiddelentechnoloog en schrijft over eten (en mayonaise) voor haar website.
 - Erik van Loo is chefkok van restaurant Parkheuvel in Rotterdam en schrijver van boek 'Sauzen'.
- Arn Zuyderduijn is eigenaar van het Vlaams Friteshuis 'van Gogh' in Amersfoort en mayonaise-ambassadeur. Hij verkoopt in zijn zaak patat met Vlaamse mayonaise.

Wat vond de jury?
Op één eindigt Hellmann's Real Mayonnaise: "lobbig en tegelijk luchtig, zuur, zoet, zout, mooie balans, lijkt meest op zelfgemaakt." Op twee de Jumbo Mayonaise: dit vonden de deskundigen een neutrale mayonaise. "Lichte geur, makkelijk, licht zuur." Op drie Calvé Mayonaise: "mooi romig, lekker, dit is Calvé?" Andere juryleden vonden deze mayonaise "niet uitgesproken, ééndimensionaal". De nummers vier en vijf kregen dezelfde beoordeling, maar omdat de D&L Mayo Royale goedkoper is, staat deze op de vierde plaats. Voor de nummers zes en zeven geldt hetzelfde. Over de Belze Majoneis (zonder suiker) waren de meningen erg verdeeld. Twee juryleden waardeerden de zurige smaak, de andere twee vonden juist dat het zurige teveel overheerst. Op nummer eindigt laatst staat AH Mayonaise. Werd unaniem niet gewaardeerd door de jury: "vlakke geur, geen geur, zoet, flauw, mist zuur."

Recept om zelf mayonaise te maken
Chefkok Erik van Loo van restaurant Parkheuvel liet Kassa weten dat je de lekkerste mayonaise zelf maakt. Deze bestaat uit de volgende ingrediënten die je met elkaar mengt. Zie ook het filmpje voor een uitleg.
- twee eidooiers
- halve eetlepel arachideolie
- halve eetlepel dijonmosterd
- tien druppels Worcester
- anderhalve eetlepel azijn
- klein scheutje citroensap
- peper en zout

Link
* Alle informatie over de test van Mayonaise

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.