Translate

woensdag 13 november 2013

Wetenschap ontdekt: zo plast u als man zonder spetters

Mannen die willen plassen zonder spetters, moeten binnen de 17 centimeter van de toiletpot staan en schuin naar beneden mikken in plaats van horizontaal te plassen. Tot deze belangrijke ontdekking zijn recent Amerikaanse wetenschappers gekomen.


Urinesimulator
De onderzoekers van het zogenaamde ‘splash lab’ in de Amerikaanse staat Utah bouwden voor hun onderzoek een speciale urinesimulator. Daarin namen ze stralen gekleurd water onder de loep om te zien hoe het komt dat een straal urine plots begint te spatten. Het bleek te maken te hebben met de lengte van de straal. Die gaat spatten als hij niet langer ononderbroken is. Zodra de straal uiteen breekt in verschillende druppels gaat het mis, wat het geval is na 17 centimeter.

Schuin naar beneden
Volgens de wetenschappers is het effect van de druppels die op een nat urinoir vallen, te vergelijken met een kei die je in een plas water gooit. Bij elk druppeltje spat er water op. Voorts ontdekten ze ook nog dat een straal die loodrecht op een urinoir komt, meer spat dan wanneer je schuin naar beneden mikt.

Nuttig
Kortom, een zeer nuttig onderzoek. Het houdt de broeken van veel mannen droog en de vloeren van menig cafétoilet. Verder kan het ook voor een betere hygiëne zorgen in de toiletten van ziekenhuizen, scholen of bedrijven.

Lees meer (in het Engels)
* Physicists probe urination 'splashback' problem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.