Translate

donderdag 12 december 2013

Wat zou u doen in deze situatie?

De Amerikaanse televisiereeks met de verborgen camera's 'What would you do?' voerde een sociaal experiment uit rond racisme en vooroordelen. Een zwarte man laat zijn haar knippen bij een kapsalon in de Newyorkse zwarte wijk Harlem. Daar in de kapsalon krijgt hij bezoek van zijn vriendin, een blanke vrouw. Beide acteurs krijgen vervolgens commentaar van één van de zwarte kapsters, ook een actrice. Hoe de andere klanten reageren, of net niet reageren, is nu eens schokkend en dan weer ontroerend.


Verschillende situaties
 
* De kapster (actrice) laat haar oog vallen op de klant die net is binnengekomen. Maar als zijn vriendin de zaak binnenkomt, reageert de kapster verbaasd. "Ben jij met een blank meisje? Kon je geen sterke zwarte vrouw vinden?" De meeste klanten en andere kappers kijken verbaasd, maar houden er het zwijgen toe. De vrouw die naast de blanke vrouw zit, klaagt wel het onrecht aan.

* In een nieuwe situatie zwijgt iedereen.

* In weer een andere situatie overlaadt de kapster de blondine met al wat de blanken de zwarten ooit aandeden en doet er zelfs een schepje bovenop wanneer ze zegt: "Ik hoop dat jullie geen kinderen plannen". "De blanken zwaaien de plak over de zwarte familie", voegt ze er aan toe. Dan is de maat vol voor een man die gevat reageert: "Wat? Drugs zwaaien de plak over de zwarte familie, armoede zwaait de plak over ons, maar niet deze blanke vrouw".

* In een volgende situatie is het een lesbische vrouw die er bij de kapster op aandringt dat ze zich verontschuldigt tegenover de blanke vrouw. "Excuseer je, zodat je vannacht beter slaapt".

Detail
De zwarte actrice die de 'racistische' kapster speelt, heeft een relatie met een blanke man.

Vraag
Zou u uw mond houden? Zou u in de bres springen voor het gemengde koppel?

Bekijk
Guy brings his white girl to Barbershop In Harlem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.