Translate

maandag 20 januari 2014

De TV-elite van Nederland

Iedere televisiekijker dacht het al, maar nu blijkt het ook uit de cijfers. Een kleine goed betaalde 'Hollandse' elite maakt in de wereld van de Nederlandse TV de dienst uit.


Dezelfde mensen
Steeds maar weer dezelfde kleine groep mensen spelen in TV-land elkaar de bal toe, Dat geldt zowel voor de publieke omroep als de commerciële omroep. Het zijn bijna altijd 'Hollanders', wonend in de vierhoek tussen Amsterdam - Rotterdam - Utrecht- Amersfoort. De rest van Nederland is bij TV en Radio sowieso niet in tel.

Talkshows
Nieuwe Media-onderzoeker Thomas Boeschoten onderzocht dit fenomeen speciaal wat betreft de verschillende talkshows van de afgelopen jaren. Het betreft een onderzoek van zeven programma’s: Barend en van Dorp, Pauw en Witteman, De Wereld Draait Door, Knevel en van den Brink, Zomergasten, Jinek op Zondag en Jinek. Hij kwam tot opvallende conclusies.

Bizar
Zo wordt de helft van alle talkshowgesprekken gevoerd met slechts 544 (9%) van in totaal 5731 talkshowgasten. Zij vormen de talkshowelite. De gasten die zelfs in alle zeven talkshows te zien waren zijn Halina Reijn en Ronald Plasterk. Daarna is Jan Mulder de persoon met het meeste optredens. Hij zat bijna 1.000 keer in een uitzending. (Studio Sport is daarbij dus nog niet meegerekend!) Marc-Marie Huijbregts (218) en Frits Wester (187; RTL-Nieuws is daarbij dus niet meegerekend!) volgen op grote afstand. Claudia de Breij is de eerste vrouw met 134 optredens. 'Bizar om te zien hoe lang sommige mensen al regelmatig op de buis zijn', zegt Boeschoten hierover in het dagblad 'Trouw'.

Dominantie PvdA
Nederlandse talkshows bieden veel vaker een podium aan PvdA’ers dan aan leden van andere partijen, ongeveer twee (!)  keer zoveel als CDA en VVD en vijf (!) keer zoveel als SP, GroenLinks en D66. Dat is een andere conclusie van het onderzoek. Met name Felix Rottenberg (105), Wouter Bos (54), Job Cohen (53), Ronald Plasterk (52) en Maarten van Rossem (49) droegen bij aan de dominantie van de PvdA.

Mannen
Van alle gasten die ooit in een talkshow hebben gezeten is het merendeel mannelijk, variërend van 67% (KvdB) tot 73% (DWDD). Gemiddeld is het aandeel vrouwelijke gasten dus zo'n 30%. 'Dat was tien jaar geleden ook zo', aldus Boeschoten.

Lees meer
* De talkshowelite van Nederland in beeld

1 opmerking:

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.