Translate

maandag 6 januari 2014

Is het vandaag wel Deprimaandag?

Blue Monday (deprimaandag) is de naam voor de meest deprimerende dag van het jaar. De vader van 'blauwe maandag' is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dus valt dit jaar deprimaandag op 20 januari a.s.


Vandaag?
Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijden veel grote kranten en andere media jaarlijks aandacht aan het fenomeen. Inmiddels zijn er echter kapers op de kust. Want vandaag al zou, volgens hen, de meest deprimerende dag van het jaar zijn. Dat beweren althans onderzoekers op basis van een zgn. Upbeat Barometer, een instrument waarmee de afgelopen drie jaar meer dan twee miljoen tweets verzameld en onderzocht werden in Groot-Brittannië.

Eerste werkdag na kerstvakantie
De eerste werkdag na de kerstvakantie kwam met 49 op 100 als meest deprimerende dag van het jaar uit de bus: we hebben slaaptekort, lieten goede voornemens voor het nieuwe jaar al varen en voelen ons schuldig over de hoeveelheid drank en voedsel die we tijdens de feestperiode hebben verzet. Bovendien is de kerstvakantie achter de rug, moeten kinderen opnieuw naar school en hervatten veel volwassenen vandaag het werk. Kortom: de dagelijkse sleur loert opnieuw om de hoek. Die gedachte maakt ons ongelukkig, een kwaal waar schijnbaar meer mannen dan vrouwen last van hebben, zo schrijft de Britse krant Daily Mail.

Zeven leuke tips 
Gelukkig publiceert Het Laatste Nieuws in België zeven tips om al deze bittere ellende te overwinnen. En wie weet wordt vandaag - of 20 januari a.s. - daarom zelfs wel de leukste dag van het jaar.
1. Maak plannen voor komend weekend. Spreek af met vrienden of familie en doe iets leuks.
2. Zet je favoriete muziek op en doe een dansje of zing uit volle borst mee.
3. Verwen jezelf vandaag. Zin om op restaurant te gaan, een film te zien of te luieren in bad? Doen gewoon!
4. Boek een vakantie. Is je droombestemming bekend, maak dan nu al werk van die reis.
5. Trakteer jezelf op je lievelingsgerecht.
6. Glimlach en wees vriendelijk tegen anderen. Die positieve energie krijg je zeker terug!
7. Aan het werk? Neem dan af en toe een pauze: sla een babbel met collega's of ga de benen strekken.

Bronnen:
* Wikipedia
* Het Laatste Nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.