Translate

vrijdag 3 januari 2014

Zes tips om een nieuwjaarsreceptie te overleven

De nieuwjaarsreceptie heeft een kwalijke reputatie. Als een verplicht nummertje na de normale werkuren. Of als smoes om eerder te stoppen met werken. Toch biedt de nieuwjaarsreceptie ook mogelijkheden. Althans, als je - volgens de website Vacature - onderstaande tips in acht neemt.


1. Zorg dat je werk klaar is
Of een nieuwjaarsreceptie nu begint om 15.30 uur of pas na de werkuren, doet niet ter zake. Na de nieuwjaarsreceptie wordt er vaak niet meer gewerkt. Het heeft weinig zin iets anders te geloven. De werkstress even laten varen, komt de sfeer bovendien te goede. Werk daarom je agenda af voor je naar de nieuwjaarsreceptie vertrekt. Op die manier kun je ontspannen keuvelen en netwerken.

2. Eet vooraf
Op een nieuwjaarsreceptie worden meestal enkel kleine hapjes geserveerd. Maar ook wanneer  een walking dinner wordt aangekondigd kan je beter niet met een lege maag op de receptie verschijnen. Hongerige mensen gedragen zich meestal matig. Ze vatten post naast de deur waar de obers met nieuwe schotels naar buiten komen en knoeien gulzig op kraag of das. Wie op voorhand eet, kan zich beter concentreren op het sociale aspect van een nieuwjaarsreceptie.

3. Kijk verder dan je neus lang is
Een veel gehoorde klacht omtrent nieuwjaarsrecepties is: ik zie mijn collega's al zo vaak, nu moet ik er ook nog Nieuwjaar mee vieren. Het is echter veel interessanter om op een nieuwjaarsreceptie over het muurtje van de afdelingen heen te kijken. Maak daarom misschien een lijstje van mensen met wie je wil spreken. Kijk verder dan je neus lang is en maak kennis met mailadressen en stemmen aan de telefoon. Drie nieuwe contacten per receptie zijn een verplichte uitdaging voor iedere muurbloem.

4. Loop rond
Veel mensen vatten tijdens een receptie post op een willekeurige tegel die ze vervolgens gaan beschouwen als hun tegel. Ze komen er niet meer van af. Zelfs na een toiletbezoek keren ze trouw naar hun tegel terug. Fout. Op een nieuwjaarsreceptie loop je liever rond. Het is al evenmin de bedoeling om één onbekende aan de haak te slaan en hem vervolgens twee uur lang te onderhouden met diepgravende analyses. Op een receptie moet je vlinderen, korte gesprekken voeren met verschillende mensen.

5. Wees nieuwsgierig
Dé val op een nieuwjaarsreceptie zijn achterklap en klachten. Laat je niet vangen aan deze vorm van  gratuit negativisme. Toast op het nieuwe jaar, wees nieuwsgierig en kijk vooruit.

6. Drink niet te veel
Het kan best zijn dat je collega's en oversten leuker worden naarmate je iets meer drinkt. Het omgekeerde is echter zelden waar. Beneveld ben je niet sympathieker.  Hoogstens heeft er het de schijn van. Drank en werk zijn een gevaarlijke cocktail. Een tong met een eigen leven komt je carrière niet te goede. Bovendien ligt de politie na iedere nieuwjaarsreceptie op de loer met blaaspijpjes.

Bron: Vacanture

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.