Translate

maandag 24 maart 2014

Moet de IJssellinie bij een nieuwe Koude Oorlog herleven?

De Koude Oorlog - na de Tweede Wereldoorlog - leidde tot de opbouw van de IJssellinie tegen de Russen. De linie bestond tussen 1950 en 1968, maar was uiterst geheim en dat bleef jaren zo. De Russen wisten er - zo bleek later - wel alles van...Cuba-krisis

Pas in 1990 werd er in Nederland veel meer bekend over deze verdedigingslinie in NAVO-verband. Doel van de IJssellinie was om grote delen aan weerzijden van de IJssel onder water te zetten om de vijand te vertragen. Gelukkig hoefde dat in de praktijk nooit te gebeuren. Wel werd bij de Cuba-krisis in 1962 fase 1 in werking gesteld. Het water van het IJsselmeer werd kunstmatig verhoogd en polders rond Kampen en Oldebroek werden zeer drassig. De oorzaak ervan werd echter aan de boeren ter plaatse niet bekend gemaakt.

Bezienswaardigheid
Inmiddels is de IJssellinie een educatieve en toeristische bezienswaardigheid geworden. Wij kregen gisteren bij Olst een informatieve rondleiding rond de stuw en in twee goed geconserveerde bunkers: van het oppercommando en het hospitaal. En hoewel de Koude Oorlog lijkt te gaan herleven zal dat met de IJssellinie waarschijnlijk niet het geval zijn.

Bekijk
* Website De IJssellinie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.