Translate

maandag 7 april 2014

Hoe populair is uw voornaam in uw woonplaats/regio/provincie?

Het Meertens Instituut heeft de Nederlandse Voornamenbank uitgebreid met populariteitslijsten. Voor Nederland, maar ook voor provincies, regio’s en gemeenten worden nu per jaar (of periode van jaren) de topnamen gegeven vanaf 1880 tot 2013. Dit laat grote verschillen in voorkeuren zien, zowel over Nederland als in de loop van de tijd.Modenamen
De traditionele naamgeving is tot 1950 stabiel, maar daarna gaan de veranderingen snel en doet het fenomeen van modenamen zijn intrede. De grote steden, met Amsterdam voorop, nemen daarbij het voortouw en die hebben in 1970 de voornamen al grotendeels vernieuwd. Voor heel Nederland duurt het tot in de jaren negentig voor Maria en Johannes geen topnamen meer zijn.

Verschillen
In 2013 zijn er nog flinke provinciale en plaatselijke verschillen: in Friesland zijn Fenna en Jesse het populairst, maar in Zeeland staan Maria en Cornelis nog steeds bovenaan. In Amsterdam zijn het Mila en Adam, terwijl landelijk Tess en Sem winnen. Mooi is, dat de schitterende voornaam Gerrit in 2013 op de Veluwe opgerukt is naar de vierde plaats.

Tweedeling
In de historische lijsten is de tweedeling in traditionele Nederlands namen, en gelatiniseerde voornamen zichtbaar. Maar er duiken ook de nodige, nu bijna vergeten regionale voornamen op.

Bekijk
* Populariteitslijsten

Bekijk ook
* Hoe populair is uw voornaam?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.