Translate

donderdag 24 april 2014

Kruiwagentocht na 40 jaar opnieuw gelopen

In 1972 liep een groot aantal Hooglanders in vier dagen tijd van Hoogland naar Den Haag met tien kruiwagens vol Hooglandse aarde. Ze deden dit uit protest tegen de plannen voor annexatie van het prachtige plattelandsdorp door het naburige Amersfoort.


Treurwilg
Op het Binnenhof in Den Haag werd na aankomst een treurwilg aangeboden aan de voorzitter van Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken. De boom werd vervolgens daar geplaatst in de meegebrachte Hooglandse aarde. Ondanks dit protest en ondanks ander verzet van bv. groepen als het RAAF (Radikaal Anti-Amersfoort Front) en de HOS (Hooglandse Ondergrondse Strijdkrachten) werd op 1 januari 1974 de annexatie van Hoogland door Amersfoort toch een triest feit.

Opnieuw
Nu, 40 jaar na de annexatie van Hoogland, wordt de kruiwagentocht opnieuw gelopen met kruiwagens, maar nu in omgekeerde richting van Den Haag naar Hoogland. Enthousiaste vrijwilligers vertrokken op dinsdag 22 april vanuit Den Haag en lopen op zaterdag 26 april de laatste meters met een slotetappe door Hoogland. De totale tocht is ruim 90 kilometer lang.


Koningslinde
Op Koningsdag - zaterdag 26 april a.s. - wordt om 12.30 uur een Koningslinde onthult bij het nieuwe Meander Medisch Centrum in Amersfoort  - gebouwd op Hooglands grondgebied, maar na de bouw snel ingelijfd door een bord met de naam Amersfoort! - samen met de burgemeester van Amersfoort, Lucas Bolsius. Want wraakzuchtig zijn de Hooglanders niet.

Meer informatie
Meer achtergrondinformatie over de Kruiwagentocht staat op: http://www.oranjecomitehoogland.nl/

Lees beslist ook
* Herdenking annexatie Hoogland: lach en traan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.