Translate

zaterdag 5 april 2014

Mooiste vogeltelpost van Nederland vandaag bij Breskens geopend.

De mooiste vogeltelpost van Nederland wordt vandaag vlakbij de vuurtoren en het beachhouse LoodsTien bij Breskens (Zeeuws-Vlaanderen) geopend. De oude vogelhotspot, die al 33 jaren zo'n 150 meter verderop stond, heeft door de aanleg van de Waterdunen en de kustversterking plaats moeten maken voor deze spiksplinternieuwe vogeltelpost.


Grote groepen
Veel vogelaars komen steeds naar Breskens omdat het precies op de route van veel vogels op weg naar hun broedgebied ligt. Als er oostenwind staat worden verder veel vogels deze kant op geblazen. Dan zie je ze in grote groepen. 'Gestuwde trek' heet dat. Boven Vissingen verbrokkelen de meeste groepen een beetje.

Broedseizoen
Breskens is dus een geliefde plaats voor vogelaars. Vooral in het broedseizoen (april, mei) is het druk op de telpost. Op goede dagen zitten er soms 150 man/vrouw. Zelfs Engelsen, Duitsers en Belgen komen speciaal naar deze plek. En dat zal op deze nieuwe post zeker niet minder worden.

Waterdunen
Want het nieuwe natuurgebied Waterdunen - inmiddels volop in aanleg - wordt een bijzonder getijdengebied met geulen van slik en schor. Dit maakt het gebied een paradijs voor trekvogels en dus ook voor vogelaars. Trekvogels op de terugweg van Afrika en naar het hoge noorden rusten uit in Waterdunen om daarna samen de Westerschelde over te steken.


Verbetering
De nieuwe vogeltelpost ligt hoger en is duidelijk groter ten opzichte van de oude; daarmee dient deze ook als uitkijkpunt voor de Waterdunen. Het is in alle opzichten een flinke verbetering én verrijking voor dit gebied, dat ook geliefd is bij recreanten. Het is ook een mooie vernieuwing in het kader van het 200-jarig bestaan van Zeeuws-Vlaanderen!

Boek
Tijdens de opening wordt namens de vogeltellers van Breskens het nieuwe boek "Tien miljoen vogels in tienduizend uren. Voorjaarstrek bij Breskens 1981-2013" aangeboden. Werkelijk alle dieren, die de afgelopem ruim 30 jaar zijn voorbijgevlogen (waaronder zeer veel zeldzame!) zijn terug te vinden in  dit boek.

Foto's van de opening


 
 
Bekijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.