Translate

zaterdag 24 mei 2014

Zo lang werkt een oorlog nog door!

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) brengt dinsdag 27 mei in de Westerschelde bij Breskens een explosief uit de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) tot ontploffing. Het gaat om een Engelse zeemijn van 118 kilo. Vermoedelijk is de mijn door de stroming vanuit de Belgische kust mee gesleept.


Ontploffing

Het explosief wordt voor de kust van Breskens, ter hoogte van Park Scheldeveste, op een diepte van 20 meter tot ontploffing gebracht. De ontploffing zal niet te zien zijn, maar waarschijnlijk wel te horen.

Voorbereiding
De voorbereidingen voor de ruiming beginnen op maandagochtend 26 mei vanaf 07.00 uur. Dan wordt de zeemijn vrijgemaakt op de zeebodem. Het verslepen en de vernietiging staan dinsdag gepland tussen 12.00 en 16.00 uur Dat gebeurt als het weer het toelaat.

Noodverordening
In verband met het verslepen en ruimen van de zeemijn is een noodverordening afgekondigd door de gemeente Sluis. Deze gaat in op maandag 26 mei 2014 om 07.00 uur en eindigt uiterlijk woensdag 28 mei 2014 om 18.00 uur.

Scheepvaart
Tijdens de voorbereidende duikwerkzaamheden, het verslepen van de zeemijn naar de springlocatie en het detoneren is scheepvaartverkeer in een straal van 400 meter rondom de plek waar de zeemijn ligt niet toegestaan. Dat betekent dat de Vissershaven, Handelshaven, Veerhaven en Jachthaven van Breskens tussen maandag en woensdag deels niet toegankelijk zijn voor de scheepvaart. De politie en Rijkswaterstaat communiceren dit tijdig met de belanghebbenden.

Zwemmers
Daarnaast is het gedurende de ruiming op bepaalde tijden niet toegestaan om te zwemmen in de Westerschelde in het gebied lopend vanaf Port Scaldis ten oosten van Breskens tot strandovergang 28 ten westen van Breskens. De politie waarschuwt op deze momenten tijdig de aanwezige badgasten. De ruiming van de zeemijn levert verder geen gevaar op voor de inwoners van Breskens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.