Translate

zaterdag 19 juli 2014

Morgen beginnen de hondsdagen

De hondsdagen is een aanduiding van de periode van 20 juli tot 20 augustus. Deze periode van zo'n vier weken kenmerkt zich vaak door warm, broeierig en explosief weer. Etenswaar kan snel bedorven raken.


Hondsster
De naam heeft niets met honden te maken, maar is gerelateerd aan het sterrenbeeld Grote Hond. Sirius wordt de hondsster genoemd, als helderste van het sterrenbeeld De Grote Hond. Aan het begin van de zomer is de ster tijdelijk onzichtbaar, omdat hij tegelijk met de zon opkomt. Rond 20 juli wordt Sirius echter in de ochtendschemering weer zichtbaar. Het is het startsein voor de hondsdagen.

Pisgriet
Vroeger ging men ervan uit dat het weer tijdens de hondsdagen het komende weer tijdens de nazomer en de herfst zou bepalen. Zo is er een gezegde dat beweert: 'Komen de Hondsdagen met veel regen, dan gaan we slechte tijden tegen, maar komen de Hondsdagen helder en klaar, verwacht dan maar een gunstig jaar'. Wetenschappelijk bewijs is er niet voor. De eerste dag van de hondsdagen, morgen 20 juli dus, wordt ook wel pisgriet genoemd

Link
* Wikipedia over de hondsdagen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.